Hírek

2016.11.17. 12:01

Világraszóló hangárkomplexumot adtak át a pápai reptéren

Átadták a nemzetközi Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) Program új, megközelítőleg 9,5 milliárd forintból felépített hangárkomplexumát az MH Pápa Bázisrepülőtéren csütörtökön. A világviszonylatban is egyedülállónak számító létesítmény alkalmas a C-17-es teherszállító repülőgépek teljes körű kiszolgálására.

Polgár Tibor

Az épületegyüttes tervezése, majd kivitelezése 2013 és 2016 között több ütemben történt, mígnem most immár a hivatalos átadást is megtartották. Az ünnepélyes eseményen Ernest J. Herold, a NATO védelmi beruházásért felelős főtitkárhelyettesének helyettese elmondta: a világszerte egyedülálló, kifejezetten C-17-esek számára készült hangárkomplexum által költséghatékonyabb lesz a repülőgépek működtetése. Kiemelte, a létesítmény fontos szerepet játszik az elmúlt időszakban egyre növekvő biztonsági fenyegetettség kezelésében. Mivel a SAC 12 tagállama legkevesebb 30 évre kötelezte el magát a program mellett, hosszú távú befektetésekben, beruházásokban, fejlesztésekben gondolkodnak.

 

Trevor Nitz, a Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) parancsnoka kifejtette, a Stratégiai Légiszállítási Képesség Program égisze alatt megvalósított új létesítménynek köszönhetően fedett helyen tudják tárolni a különféle eszközöket, így azoknak jelentősen megnő az élettartama. Nem utolsó sorban a hangár veszélyes anyagok tárolására is alkalmas. Wiek Noldus, a SAC programigazgatója rámutatott, az épületegyüttes kiválóan felszerelt raktárbázissal is rendelkezik. Egyúttal megjegyezte, hogy a helyi gazdaság szempontjából is kiemelt fontosságú a létesítmény, hiszen 38 új munkahely jött létre általa. Szalados László, a kivitelezést végző cég vezérigazgatója úgy fogalmazott: nemcsak az ország, hanem a világ számára is meghatározó fejlesztés valósult meg a pápai reptéren.

Mint ismert, a 2008-ban indult SAC-program 12 tagország, köztük Magyarország számára biztosítja a stratégiai légi szállítás lehetőségét katonai és humanitárius missziók céljából. A most átadott hangárkomplexum a legjelentősebb eleme annak az infrastrukturális beruházási projektnek, amit a nemzetközi program keretében hajtanak végre a pápai légitámaszponton. Az épületegyüttes egy repülőgép-szerelő hangárból, egy karbantartó létesítményből, illetve egy irodaházból áll. A nagyjából 20 ezer négyzetméter alapterületű komplexumban helyet kapnak a SAC folyamatosan működő üzemi létesítményei, amelyek a program teljes időtartama alatt, azaz legalább 30 évig látják el feladataikat. Emellett a hatalmas C-17-es teherszállító repülőgép szervizelési és karbantartási munkálataira is lehetőség van az épületben.

A csütörtöki átadóünnepség végén C-17-esből végrehajtott teherdobási és ejtőernyős bemutatót láthatott az esemény több száz résztvevője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!