Hírek

2016.11.19. 11:51

Magyar ember addig eszik, amíg a koporsóba teszik - Reggeli irodalmi és gasztronómiai finomságok Balatonfüreden

A Hamvas Béla Asztaltársaság a magyar irodalom és a gasztronómia szerelmeseinek szervezett programot: Gáblit, vagyis gábelfrühstück-öt.

Balla Emőke

A Gábli - villásreggeli - elnevezés Krúdy Gyulától származik, ő volt híve a reggeli étkezéseknek. Véleménye szerint a vendéglőbe való belépés délelőtt egészen más, mint este.

- Az ember valahogy újnak érzi a pincért, a fogast, a széket, amelyen elhelyezkedik, az abroszt, amelyre rákönyököl, és a sörről pedig meg van győződve, hogy azt csak neki csapolták. Nem akarok illúziókat rombolni, de nem mehetünk el minden megjegyzés nélkül az ilyen kifejezések mellett: „az én déli söröm", „az én poharam", „az én gáblim"  - írta Krúdy.

A Gáblit a Hamvas Béla Asztaltársaság több mint tíz éve rendezi a november 7-éhez közeli hétvégén, hiszen Hamvas Béla író, filozófus, esztéta 1968. november 7-én halt meg. Korábban a Blaha Étteremben, idén új helyszínen, a Borcsa Étteremben köszöntötte a vendégeket Cserép László, a Hamvas Béla Asztaltársaság tagja. Százhúsz vendég vett részt a „Hasadnak rendületlenül". Magyar gyomorirodalom Krúdytól Hamvasig című rendezvényen.

A villásreggeli házigazdája, fővédnöke Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője köszöntőjében szólt arról, hogy a gasztronómia nem a szakácsművészetről, a főzésről szól, az a „gyomor tana", mivel etesse az ember a gyomrát. „Az ember az, amit eszik". „Mondd meg, mit eszel, megmondom, ki vagy" – idézte híres szakácsok mondásait Vinkó József. Rövid történelmi áttekintésében szólt az első magyar kocsmárosról, Mátyás király udvaráról, a török hódoltság idejéről, arról, hogy a paprika az 1770-es években jelent meg. „A magyar ember addig eszik, amíg a koporsóba teszik".

A villásreggelin az irodalmi szemelvényeket, Mikszáth Kálmán, Krúdy Gyula, Hamvas Béla, Jókai Mór, Reviczky Gyula, Karinthy, valamint József Attila és Varró Dániel gondolatait Magyar Kinga, Szűcs László és Tóth Loon veszprémi színművészek, a Kossuth Rádió Szellem a fazékból című gasztronómiai magazinjának állandó szereplői tolmácsolták, az étvágygerjesztő dallamokat, a muzsikaszót Pingiczer Szilárd szolgáltatta.

Vinkó József villásreggeli menüsorát - hideg kacsamáj almával, Hadik tojás, korhely káposztaleves csípős kolbásszal, pájsli házi knédlivel, ökörpofa pörkölt rántott malacfüllel, Eszterházy tortácska – Varjú Viktor vendégséf alkotta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!