Hírek

2016.12.23. 18:40

Ahol Isten látni akar, ott tüzet is ad - Nemes Nándor hozta Magyarországra Bob Gass tanait

Mindenki keres valami biztatást, kapaszkodót. Egy üzenetet, ami szívhez szól, ami elindítja a gondolatot, ami segít megtenni az első lépést a megoldáshoz vezető úton. A Mai Ige naponta százaknak nyújt megerősítést, útmutatást.

Németh F. Bernadett

De mi is ez a Mai Ige? Egy bibliai alapon íródott rövid elmélkedés, ami ingyen jut el a felhasználóhoz printalapon, de megkaphatja bárki e-mail-ben is. A Mai Igét kiadó Keresztyén Média UCB Hungary Alapítvány alelnöke, Nemes Nándor 1999-ben Budapesten, a nővére albérletében, teológiai tanulmányai végén találkozott először Bob Gass magyarra fordított elmélkedéseivel.

Nemes Nándor felajánlotta, hogy biztosítja a magyar fordítását
Fotó: archív

- Úgy éreztem, mintha valaki mellbe vágott volna: ez az én életem! Ezek az engem foglalkoztató gondolatok! Honnan ismerik ezeket? - idézte fel Nándor a kezdeteket. A 2000-es évek elején, már Jánoshalmán, ahová családjával került, talált rá ismét az internet segítségével a Mai Igére, amely akkor még csak angol nyelven volt elérhető. Elkezdte ezeket lefordítani és a gyülekezeteiben terjeszteni. Felvette a kapcsolatot az angol kiadóval, s kiderült, hogy már van magyar változata a Mai Igének. Mivel viszont később az addig terjesztett magyar kiadvány megszűnt, Nándor felajánlotta, hogy biztosítja a magyar fordítást. Cserébe egy alapítvány kész volt annyi kiadványt nyomtatni belőle, amennyit Nándor hajlandó volt terjeszteni. A Mai Igéből 2005-ben már 2600 példányt hozott Magyarországra, és kezdte osztogatni ismerősei között.

Ahogy Isten egyre több embert szólított meg, úgy jöttek Nándor életében a nehézségek, s volt olyan időszak, amikor már úgy tűnt, nem tudja folytatni ezt a munkát. Egy alkalommal Istenhez imádkozott fordítókért, és négy napon belül megkapta ezeket az embereket.

Később kapcsolatba lépett az angliai szervezettel, mert a megnövekedett példányszámot nem tudta egyedül koordinálni. 2008-ban találkozott a kiadó vezetőivel, másfél évvel később elindult a magyarországi alapítvány, amely terjeszti a Mai Igét. - Egyedül Isten tudja, mire ad áldást, azt nem nekünk kell kitalálni. Csak fel kell ismernünk, hogy hol akar látni, és ahol látni akar, ott tüzet ad a szívünkbe. Isten használ minket és nem mi őt. Ha ő használ minket, meg is fog védeni és ki is fog szabadítani - ezt nemegyszer tapasztaltam - vallotta Nándor.

Isten igéje eljusson a gyülekezeten kívülre, a falakon túlra - Nándor szerint ez az ő küldetése.

- Nagy dolog benne lenni abban, amit Isten adott és ad, hálás vagyok érte - összegezte. A Mai Ige ma Kiskőrösön, egy volt családi házban szerveződik. Önkéntesek készítik, csomagolják a nyomtatott változatot és adják postára. Önkéntesek indították el a portált, ahonnan e-mailben is megkapható az aznapi üzenet.

A számok impozánsak: a legnagyobb közösségi portálon 190 ezer követőjük van. A posztjaik naponta csaknem egymillió emberhez érnek el. A Mai Ige negyedéves kiadványa 180 ezer példányban jelenik meg.

Hogy mi a siker titka?

- Az emberek mindig keresnek valamit. Valami biztatót, bátorítót, valami iránymutatást, ami választ adhat a kérdéseikre. Ezért népszerű tartalom például a horoszkóp: sokan olvassák és azonosulnak vele. Ezért olyan népszerű. Akkor miért ne kaphatnának az emberek olyan üzenetet naponta, ami valódi kapaszkodót, útmutatást jelent az életükben? - tette fel a kérdést Nándor.

A Mai Ige mellett az alapítványnak más, életvezetési tanácsadó kiadványaik is vannak, például az egyedülálló szülőknek, azoknak, akik le akarják küzdeni a félelmeiket, a szorongásaikat, függetlenül attól, hogy vallásosak voltak addig vagy sem.

A Naplóban és internetes verzióján, a veol.hu-n a jövőben rendszeresen találkozhatnak ezekkel az üzenetekkel.

Bob Gass - aki Észak-Írországban született és nevelkedett - inspirációja jórészt több mint negyvenéves keresztyén vezetői tapasztalatából, valamint az édesanyja által belenevelt bibliai alapelvekből és Isten szerinti értékrendből fakad.
1992-ben ragadott tollat és kezdte el lejegyezni ezeket a sugallatokat. 1993-ban elkezdte küldözgetni a másolatokat barátainak és támogatóinak az Egyesült Államokban, ahol tizennyolc éves kora óta él. Minthogy Bobnak szívügye volt a keresztyén rádió az Egyesült Királyságban, felajánlotta Gareth Littlernek (a UCB korábbi vezérigazgatójának) az általa írt elmélkedéseket, hogy azok révén bátorítsa a keresztyéneket a UCB rádió támogatására. 1994 áprilisában útjára bocsátották a Mai Ige (The Word For You Today) néven ismertté lett sikeres áhítatos könyvecskét, melyet kezdetben 3500 példányban terjesztettek az Egyesült Királyságon belüli támogatóik körében.
Mostanra több százezer példányt olvasnak naponta, nem csupán a támogatóik, hanem kórházi betegek, rabok és otthonokban lakók szerte az Egyesült Királyságban és Írországban.
A Mai Igét világszerte több mint húsz nyelven terjesztik, és több millió olvasója van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!