Hírek

2016.12.27. 19:06

Felélesztett hagyomány

Kiscsősz - Gazdag kertet, jó termést és egészséget kívántak elődeink karácsony másnapjától egészen az év utolsó napjáig járva a házakat. A regölés hagyományát szeretnék feléleszteni - mondta Kovács Norbert Cimbi, az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület elnöke, akihez néptáncos barátai is csatlakoztak.

Penk Tímea

Nagy László Iszkáz-környéki gyűjtéséből állították össze a regősök a dalaikat, melyekkel a házigazdát, a gazdasszonyt, a legényeket és a leányokat köszöntötték.

- A Somló környéki falvakban is szokás volt a regölés, ahogyan más népszokások is, mint például a lucázás, a betlehemezés és a pásztorolás. De nemcsak helyiek, hanem szerte az országból csatlakoztak hozzánk olyan barátaink, akik fontosnak tartják a néphagyományok életben tartását - számolt be Cimbi, aki a szomszéd faluban született költő verseit előre megküldte a részvevőknek.

Egy rövid próba után a körülbelül harminctagú társaság népi öltözetben elindult meglátogatni a házakat. A regölés kapcsolódik a kereszténység előtti hiedelemvilághoz, de egyházi, vallási történetek is átszövik. Ez egy kiváló közösségi esemény, amelynek az is célja, hogy a községbe egyetértés és békesség legyen, a gyerekek pedig megismerjék a szokásokat.

Cimbi udvarából a szemközti házba vezetett a regős sereg első útja, ahol Végh Lajos és családja fogadta őket. A háziasszony várta, hogy betér hozzájuk a társaság, pedig éppen disznóvágás van náluk. Szívesen fogadták a regősöket, borral és süteménnyel kínálták őket. Vastag Ricsi veszprémi néptáncegyüttes-vezető már lassan húsz éve jár regölni.

- Ahol egyszer már voltunk, ott elvárják a következő években is, hogy betérjünk, és igyekszünk ennek eleget tenni. A saját közösségünkkel mi is járjuk a Veszprém környéki településeket, és a házigazdák mindenhol nagy megtiszteltetésnek veszik a látogatásunkat - mondta a néptáncoktató, aki szerint a fiatalokat példamutatással és saját élményekkel lehet bevonni a hagyományok továbbörökítésébe. A nyolcéves Jahn Szabó Zsombor Béla Karádról érkezett néptáncoktató édesapjával, de a helyi hétesztendős Kovács Ábel István is csatlakozott a regősökhöz. Kovács Róbert körzeti megbízott az év egyik legjelesebb eseményének nevezte a regölést, megtiszteltetésnek érezte, hogy részt vehetett benne.

Kelj föl, gazda, kelj föl, Isten száll a házadra, teli poharával, terített asztalával - így köszöntötte harminc hagyományőrző a Somló-környéki település lakóit. Az ország számos részéről érkeztek a regősök, hogy jó termést és egészséget kívánjanak: Adjon az Úristen a házigazdának hat jó ökröt, két jó bérest, a kisebbik mellé egy ekeszarvat, a nagyobbiknak arany ostort; a háziasszonynak annyi tejet, annyi vajat, Balatonba' a sok víz, kint a kútba' a sok víz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!