Hírek

2016.12.01. 21:20

Jégszobrász-show, Mikulás-váró

Körkép - Négy héten át készítjük fel lelkünket a karácsonyra, Krisztus születésének ünnepére. A karácsony közeledtét nemcsak az üzletek kínálatának változása, a csillogó fénydíszek jelzik, hanem a lélek felkészítése, az egyre nagyobb teret nyerő adventi rendezvénysorozatok is.

A teljesség igénye nélkül körbenéztünk, mit kínálnak településeink polgáraiknak az adventi hétvégeken.

Sümegen a Flórián téri díszóránál gyújtanak gyertyát a városvédők és -szépítők szervezésében az adventi vasárnapokon, legközelebb december 4-én. Szintén vasárnap rendeznek adventi családi délutánt a Kisfaludy Sándor Emlékházban. A látogatók mézeskalácsot, karácsonyi díszeket és kopogtatót készíthetnek. Ekkor nyílik a Szép jelen, szép csillag című néprajzi kiállítás is.

Karakószörcsökön a község önkormányzata advent mind a négy vasárnapjára tervez gyertyagyújtást és műsort a parkban.

Somlójenőn az ünnepi készülődés részeként minden adventi vasárnap délután öt órakor gyújtanak gyertyát a faluközpontban. Mikulás-váró zenés estet rendeznek december 4-én délután négy órakor a művelődési házban.

Veszprémben Brányi Mária alpolgármester és Nagy Károly, a Szent Mihály-bazilika főszékesegyház apátkanonok plébánosa együtt gyújtotta meg az első gyertyát a város adventi koszorúján
Fotó: Balogh Ákos

Devecserben december 4-én délután négy órakor gyújtják meg a második gyertyát a Petőfi téren, majd A Télapó kesztyűje címmel tart előadást az ajkai Kacagó Bábcsoport a művelődési házban a Devecseri Család- és Gyermekjóléti Központ és Szolgálat jóvoltából. Utána bábokat készíthetnek Gárdonyi Ágnessel és Szabó Istvánnal. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kézműves-foglalkozást tart, a vendéglátásról a
Vöröskereszt gondoskodik.

Kertára a helyi gyermekek fellépésével érkezik a Mikulás december 5-én délután öt órakor.

Iszkázon december 4-én a gyertyagyújtás mellett vetélkedőt rendeznek az adventi népszokásokról.

Somlóvásárhelyen december 4-én délután négy órakor a kultúrházban Mikulás-műsorral várja a gyerekeket az Iciri Piciri Együttes a képviselő-testület és a megyei könyvtár közös ajándékaként.

Somlószőlősön vasárnap négy órakor tartják a gyertyagyújtást a katolikus templomnál, majd fél hatkor a Templom téren. Utána az óvodások mutatják be Az égből leszáll az angyal című műsorukat. Este hat órakor a művelődési házban az Adrenalin zenekar Mikulás-műsorra várja a gyerekeket.

Tapolcán december negyedikén, advent második vasárnapján a Fő téren 15 órakor jégszobrász-show vár mindenkit, majd 17 órakor Mikulás-váró gyermekműsorban közreműködnek a Bárdos Lajos Intézményegység tanulói. A Mikulással a gyerekek közös fényképet készíthetnek, majd az evangélikus egyházi szolgálat során közreműködik a Tapolcai Protestáns Énekegyüttes. A Rézangyalok fúvósegyüttes zárja az ünnepi programot.

Gicen december 4-én, advent második vasárnapján 16 órakor a község önkormányzati épülete előtt gyújtják meg az adventi koszorú második gyertyáját. Az érdeklődőket Gilicze Tamás bakonyszentkirályi református lelkész ünnepi gondolatain és a helyi óvodások műsorán túl forralt borral, gyerekpunccsal, lilahagymás zsíros kenyérrel, illetve adventi vásárral várják, melynek bevételét az óvodások karácso-
nyára fordítja a szülői munkaközösség.

Pápán a Gyertyafényes advent programsorozat második vasárnapján, december 4-én a Kékfestő Múzeumban 14 órakor kézműves-foglalkozás és arcfestés, 14.30-tól családi nyomozás, 17 órától pedig a Mikulás várja az érdeklődőket. Délután három órától az udvari színpadon fellép az Erkel Ferenc Ének-zenei Általános Iskola 2. z osztálya, a Pápai Musical Stúdió és a Háromhatár Kulturális és Sport Egyesület. A kemencénél sült gesztenye, zsíros kenyér, forró tea és forralt bor kapható.

Bakonyságon a község önkormányzatának képviselő-testülete december 3-án, szombaton 16 órakor tartja karácsonyváró rendezvényét a művelődési házban. Kiss Lajos polgármesteri köszöntője után a Sági Sárga Rózsa Klub, illetve az Összhang Zenés Produkció műsorát láthatják az érdeklődők. A rendezvényen az önkormányzat vacsorával és karácsonyi ajándékkal kedveskedik a falubeli családoknak.

Nemesvámoson december 3-án, szombaton 17 órától ajándékokkal, játszóházzal, sült gesztenyével és forró teával várja a kicsiket a Mikulás és a krampuszok. Fellép Varga Bence bűvész és a BorKöMoSzat együttes. A rendezvényt a helyi ifjúsági klub és a családsegítő szolgálat szervezi, helyszín a sportcsarnok.

Hárskúton Kopnyik Kinga és gyermekei, Máté és Kinga advent első vasárnapján meggyújtotta a koszorún az első gyertyát
Fotó: Pesthy Márton

Ajkán szombaton és vasárnap rengeteg programot rendeznek. A hétvégét mindjárt egy hagyományos disznóvágással kezdhetik szombat délelőtt, a Padragkúti Művelődési Házban, este 7 órától pedig finom falatokkal, zenével és tombolatárgyakkal várják a vendégeket. Aki inkább előre készülne a karácsonyi pluszkilókra, az túrázhat is, a Vödörvölgyi Mikulás 15 kilométeres gyalogos teljesítmény-körtúra találkozási helye a buszpályaudvaron lesz reggel 7.10-kor, jelentkezni a 06/30/270-32-62-es telefonszámon lehet.

Az Ajkai Bányász Hagyományápoló Nyugdíjas Klub szervezésében 14 órakor kerül sor a Szent Borbála-szobor koszorúzási ünnepségére, valamint a Csingervölgyért Egyesület Így látom a bányászatot gyerekszemmel díjkiosztójára várnak szeretettel mindenkit. A kézműves-foglalkozásra vágyókat 15 órától várják a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központba, ahol mézeskalácsból készítenek térbeli adventi vonatot. Mivel ehhez a rendezvényhez alapanyagokat kell beszerezni, belépődíjat kérnek a résztvevőktől. Szükség lehet emellett négy darab teamécsesre és egy körülbelül A/3-as nagyságú dobozra a szállításhoz.

Fél ötkor a Cantabile Vegyes kar és a Forrás Női Kar adventi hangversenyét hallgathatják a belvárosi Jézus Szíve-templomban, öt órától pedig a Padragi Bányász Férfikórus adventi hangversenye vár mindenkit a tósokberéndi Szent István király római katolikus templomban.

Az Agórán 17.45-kor gyújtják meg a második gyertyát az adventi koszorún, este hét órától pedig Hundows-koncert lesz a művelődési központ aulájában.

Vasárnap 10 órakor Padragkúton a Bányász Emlék és Kegyeleti Parkban, a Borbála-szobornál az elhunyt bányászokra emlékeznek, majd 11 órától a fiatalok Mikulás-futására kerül sor a Barátság és Tavasz utca útvonalon. Ezt követően a parkban eredményhirdetés lesz, majd forralt borral, sült gesztenyével, sütőtökkel kínálják meg a résztvevőket a Civil Fórum Padragkútért Egyesület tagjai.

Délután három órától Mikulás-délután a művelődési központban, majd 16.30-tól a zeneiskola tanárai és növendékei hangversenyét láthatják a belvárosi Jézus Szíve-templomban.

Felsőörsön a civil házhoz is megérkezik a Mikulás szombaton. A délután folyamán több program is kezdődik 15-órától. Felülhetünk a Mikulás-vonatra, amely a faluház elől indul, a gyerekeknek lehetőségük lesz adventi barkácsolásra, továbbá helyi kézművesek kínálják termékeiket a vásárban. A délután folytatásaként 17.30-tól műsort ad a Garabonciás Együttes, ezt követően pedig megérkezik a Mikulás.

Balatonfüreden a Tourinform-irodában Barkácskuckóba várják a gyerekeket szombaton 10 órától. Majd forralt boros reformkori sétán vehetnek részt az érdeklődők 11 órakor, amelynek gyülekezője a Vaszary Galéria előtt lesz. Délután pedig 15-től 16 óráig tárlatvezetést szerveznek gyerekeknek a Vaszary Galériában.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!