Hírek

2016.12.13. 20:50

Nia – A mozgás varázslatos ereje

Budapest - Képzeljünk el egy olyan programot, ami kilenc mozgásformát, tánc- és harcművészeti elemeket tartalmaz, ami 60 perc alatt lábujjunktól a fejünk búbjáig átmozgat minket és harmonizál - ez a Nia.

Barankovics Ildikó

Idén 15 éves a Nia Magyarországon, a világban számos országban van jelen több mint három évtizede. Az Amerikában született holisztikus módszer mára meghódította a földgolyót, tömegeket ösztönözve az egészséges és teljes életre.

A Nia módszerről (non impact aerobics - ízületekre nem káros aerobik), legfontosabb üzenetéről és jövőjéről Debbie Rosas alapítóval beszélgettem a fővárosban. 2012 ködös februárja volt, amikor rátaláltam egy varázslatos YouTube-videóra, a helyszín Capetown, a színpadon generációk sora táncol ősi és mégis mai ritmusra, élükön Debbie Rosasszel.

Debbie Rosas szeme csillog, szépsége kiragyog, fittsége és állóképessége utánozhatatlan Fotó: Barankovics Ildikó

A videó áramütésként hatott, melynek révén júliusban már Budapesten a fehér öves tanári képzésen találtam magam, majd tovább repített egészen Houstonig, ahol Helen Terry nemzetközi mester stúdiójában tanulhattam a táncot, ami egy életre megváltoztatott.

De mi az, ami ilyen hatással lehet, mi a Nia legfőbb üzenete?

- Amikor 1983-ban elindítottuk a Niát (Carlos Rosasszel), fogalmunk sem volt, hogy ezzel teljes mértékben átformáljunk a fitneszpiacot. Mégis ezt történt, ma már közismert a fúziós fitnesz, a testi-lelki fitnesz, a harcművészeti fitnesz és a táncos edzés. A Nia magába foglalja a harcművészeteket, a gyógyító mozdulatsorokat és a táncot, ez az ötvözet egymásra erősítő hatásokra épül, ami arra inspirál, légy fitt a te tested útján! A Nia legfőbb üzenete: fedezd fel tested útját, és érezd jól magad, szeresd azt, aki vagy! - magyarázza Debbie Rosas.

A Nia varázsa pontosan abban áll, hogy nem kell ideálnak lenned, a jól válogatott zene és a tökéletesen felépített egy óra teljesen kikapcsol, egyek leszünk a ritmussal, a csoporttal, az oktató tanár hangjával, a rutinnal.

Ez a szenvedély és jóllét átüt az idén 65 éves Debbie-n is, ő maga a Nia-reklám, rá kell nézni, szeme csillog, szépsége kiragyog, fittsége és állóképessége utánozhatatlan. Ő 33 éve mindennap niázik, innen a rugalmasság, az örök mosoly és soha el nem múló gyermeki derű. Meggyőződése, a Nia bármilyen edzettségi állapotban, nemtől és kortól függetlenül elkezdhető, az óráin éppúgy megtalálható a serdülő fiatal, mint az idősebb generáció. Ahogy fogalmaz: Ez az igazi csoda, hogy egy helyen, egy zenére kapcsolódnak generációk egymáshoz .

Magyar követőit pont ezért is szereti, mert összetartó, egymást segítő közösség, a magyarokat pedig kifejezetten szenzitívnek és érzékinek látja, akik pillanatok alatt egyként tudnak mozogni, érezni. (Magyarországon az elmúlt 15 évben majd' minden nagyvárosban jöttek létre Nia-közösségek (heti órákkal), országos szinten több tucat oktatóval és több ezer diákkal büszkélkedhet a Nia.

Hogy mi a Nia jövője? Debbie a kis csoportos órákban és az interneten elérhető úgynevezett webináriumi oktatásban látja, portlandi Nia- főhadiszállásuk tánctermeit is videóforgatásra alkalmas stúdióvá alakítják át: Szeretnénk minél több Nia-táncost a legmodernebb eszközökkel elérni!

Arra a felvetésre, mit szólna, ha a Nia-világfesztivált kis hazánkban rendeznék először, felnevetett és azt válaszolta, persze, miért ne itt rendeznénk Európa szívében, 2018 pont jó év lehet erre !

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!