Hírek

2017.01.07. 14:01

A város és az egyetem újévköszöntő fogadást tartott

Veszprém – A politika nem a hatalom kérdése, hanem a közösség művészete, mondta Navracsics Tibor a Pannon Egyetemen tartott újévköszöntő fogadáson.

Balla Emőke

Az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa boldog új évet kívánt mindenkinek.  Beszédében szólt arról, mi a jelentősége ennek a rendezvénynek, ahol veszprémi és Veszprém iránt elkötelezett polgárok találkoznak egymással. Miért jönnek össze az emberek, hogy közösen köszöntsék az új évet?

Azért, mert jó egymásnak jót kívánni, közölte az uniós biztos. Ha tudjuk, hogy a másiknak boldog új éve lesz, akkor valószínű, hogy nekünk is az lesz. A boldog új év nemcsak az egyén teljesítménye, hanem a közösségé: azé a közösségé, amelyben élünk, dolgozunk, azokkal az emberekkel, akikkel naponta együtt vagyunk.Közösségben élni és egymásnak boldogságot kívánni, bennünket is boldoggá tesz.

- Mert mi az ember közösség, kapcsolatok nélkül? Nemcsak környezete nincsen, de egy idő után saját személyisége is beszűkül. Az, aki szerettei, barátai, ismerősei nélkül éli az életét, saját magával sincs összhangban. Számomra a politika nem a hatalom kérdése, hanem a közösség művészete.

Navracsics Tibor szólt a polgárok és a hatalmon lévők erényeiről. Véleménye szerint a közösség erényei a béke, az egyetértés és a bölcsesség, mely az igazságossággal és a biztonsággal párosul. A polgárok erényei az okosság, erő és a nagylelkűség. Úgy fogalmazott: nem elég az, hogy egy sikeres, boldog új éve legyen a városnak, de tágabb környezetünknek, nemzetünknek is sikert, boldogulást kívánunk. Bízik benne, hogy a jövőben Európára nem Ázsia félszigeteként tekintenek majd, hanem egy önálló történelemmel rendelkező önálló civilizációként.

Az újévköszöntő fogadáson – ahol a közélet, a gazdasági és a kulturális élet szereplői, az egyházak képviselői, politikusok, cégvezetők, intézmények igazgatói, az egyetem oktatói, meghívott vendégei vettek részt - Navracsics Tibor, Porga Gyula, Veszprém polgármestere és a házigazda intézmény rektora, Gelencsér András közös koccintással kívánt boldog új évet.

Az ünnepségen a Németh Kyra Smallchestra hangulatos dzsessz melódiákkal szórakoztatta a közönséget. Az együttes repertoárján a dzsessz hangzásvilág mellett megtalálhatók a pop-, rock és soul dalok átdolgozásai is.

A veszprémi egyetemen 1955 óta tartanak újévköszöntő fogadást, 1996 óta a felsőoktatási intézmény és a város közösen ünnepel. Egy sikeres város és egy fejlődő egyetem közösen szervezi a programot, melynek kulcsa az összefogás, hangzott el a köszöntőn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!