Hírek

2017.01.25. 16:10

Élet a jégpáncél alatt

Megyei körkép - A Balaton jegén végre ismét lehetőség nyílik korcsolyázni, csúszkálni - sokak örömére. Ám a kemény jégpáncél alatt sem áll meg az élet.

Leitner Vera

A halak életében elkerülhetetlen a változás télen, aggodalomra azonban semmi ok, még a kemény fagy sem tizedeli meg a balatoni halállományt - mondta el lapunknak Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője.

- Mint az köztudott, a négy Celsius-fokos víz a legsűrűbb, így ez a vízréteg helyezkedik el a víztömeg legalján. Horgászok körében elterjedt kifejezéssel élve itt, a meder szintjén, az iszapban vermelnek télen a halak, ezért nem fagynak meg. Ezt sokan úgy képzelik el, mintha a halak az iszapba befúrva magukat téli álmot aludnának, holott ez távol áll a valóságtól.

A befagyott tóban sem áll meg az élet: a jégpáncél felett és alatt is tovább folytatják mindennapi tevékenységüket az élőlények
Fotó: Stiger Ádám

Egyrészt a vermelés nem minden halfajra igaz, csupán a békés halak (keszegfélék, pontyfélék) töltik így a tél nagy részét, nagyobb csapatokba verődve keresve a legmelegebb vizet s együtt vészelve át a hideg időszakot. Másrészt az állatok ilyenkor nem alvó üzemmódban töltik a telet. Lassan, de mozognak, sőt, táplálkoznak is, igaz, ritkábban - mondta el Nagy Gábor. - Náluk is aktívabban töltik a jég alatti heteket a ragadozó halak (csuka, sügér, süllő), amelyek folyamatosan mozognak s a békés fajok körül portyáznak.

Komoly problémát okozhat, ha télen elfogy az oxigén a jég alatt, de ez csupán a kisebb tavakra jelent veszélyt, a Balatonra nem. A téli elhullás szintén nem számottevő; ahogy minden élőlény esetén, úgy a halak közt is akadnak öregebb vagy gyengítő betegséget hordozó egyedek, melyeket valóban elhullással fenyeget a hideg évszak, ez azonban az élővilág körforgásának természetes velejárója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!