Hírek

2017.01.24. 15:14

Tél az állatkertben

Veszprém – A nagymacskák közül a szibériai tigrisek és a hópárducok ilyenkor vannak elemükben. Öröm nézni, ahogy fürdenek a hóban. Az oroszlánok fázósabbak – mondja Török László

Molnár Sándor

Minden évszaknak megvan a maga szépsége a Veszprémi Állatkertben is. Érdemes felkeresni a vadasparkot ilyenkor télen, mert teljesen más arcát mutatja, mint amit az év során megszoktunk. A zúzmarás fák között sétálgatva, különleges hangulatú fényképeket készíthetünk mi látogatók, de mit jelent a hideg időjárás az ott élők és dolgozók számára, tehetjük fel a kérdést.

Fotó: Penovác Károly

– Nekünk az átállás nem különleges, hiszen minden évben eljön a tél, bár talán egy kicsit elszoktunk a keményebb hidegektől. Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a legtöbb állatfaj télen is látható. A fűtött térben elhelyezett állatainkat, a flamingókat, orrszarvúakat, csimpánzokat, zsiráfokat vagy elefántokat üvegfalon keresztül lehet megtekinteni.

Számtalan ilyen látogatóterünk van, ahol egy félórás séta után kicsit le lehet ülni, fel lehet melegedni, illetve ilyenkor népszerű igazán a játszóházunk, amelyben 20 fokos meleg van – sorolja a téli lehetőségeket Török László állatkert igazgató.

Fotó: Penovác Károly

Elmondja még, hogy az állatok, amelyek kint is tarthatóak, mint például a fekete medvék, nagyon jól érzik magukat, hiszen természetes környezetükben is hozzá vannak szokva ehhez az időjáráshoz. Amelyek melegebb égtájakról származnak, mint az elefántok, azoknak tágas, fűtött belső tér áll rendelkezésére.

Az elefántház is 1100 négyzetméteres. Természetesen, ha az időjárás megengedi, pár órára mindenki kimehet, fut egy jót a kifutójában, vagy játszik a hóban. Ha látjuk, hogy elkezdenek fázni, vagy megállnak az ajtó előtt és jeleznek, hogy szeretnének bejönni, akkor ismét az övék a melegház.

Fotó: Penovác Károly

Mindenki tudja, hogy otthon a fűtési költség ilyenkor hogyan szokott megemelkedni. Ezt át kell szorozni a mi négyzetméterünkre. Ez egy igen jelentős költség, sőt amikor ilyen hideg telünk van, akár meg is duplázódhat, de mi erre számítunk. Az a lényeg, hogy az állatok jól érezzék magukat, isten ments, hogy valaki megfázzon. Ezt egy felelős állattartónak be kell vállalnia – zárja a beszélgetést az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!