Hírek

2017.02.28. 08:35

2017 Legjobb magyar bármixere - Klepács Tamás

Balatonfüred – A long drink kategóriában Klepács Tamás a Hotel Füred bartendere győzött a XXVIII. Magyar Koktél és XVI. Flair bajnokságon Budapesten. Ezzel megszerezte a kategória Magyar Bajnoka címet és 2017 legjobb Long Drinkje az övé.

Sági Ági

A mindössze 22 éves szegedi fiatalembert amióta eszét tudja a vendéglátás érdekelte. Már az iskoláit is- a Krúdy Gyula és a Hansági Ferenc vendéglátóipari iskolákat- csak azért végezte el, hogy papírja is legyen erről. Azért később még barista és bármixer képesítéseket is szerzett.  Már Szegeden is indult kisebb versenyeken és már 3. alkalommal indult az országos bajnokságon.

Fotó: Sági Ági

A minden februárban megtartott versenyen a hazai bármixerek szakmai szervezete- a Magyar Bármixer Unió tagjai indulhatnak.  A versenyzők öt italkategória közül választhatnak, ezek a pezsgős, a bartender's choice, az étkezés előtti száraz, az étkezés utáni édes, vagy a long drink kategóriák. Tamás ez utóbbiban állt rajthoz. A long drinkek, azaz az úgynevezett hosszú báritalok olyan koktélok, melyek nagyobb mennyiségűek, jellemzően három deciliteresek. Még a bajnokság előtt egy hónappal minden versenyzőnek sorsolnak egy italgyártó céget, ennek a cégnek a terméke köré kell a koktélt felépíteni. Tamás sorsolása szerint egy konyakot kapott, ebből kellett 6 összetevő hozzáadásával egy teljesen új italt készíteni.

Fotó: Sági Ági

- Nekem ez nem csak munka, hanem életstílus és szórakozás is. Az egy hónap felkészülési idő alatt többszáz italt lekevertünk, amíg megtaláltuk azt az ízvilágot, azt a harmóniát, ami tökéletesnek tűnt. A konyakhoz egy olasz mandulalikőrt választottunk alkoholos italként. Került még bele frissen facsart lime-lé is, ez ízfokozóként működik. Felöntő ital az almalé volt, elsősorban a színe miatt, de került bele gyömbérszirup is, és gránátalma szirup a legtetejére. Összesen 100- 120 induló volt, olyan öreg rókákat is sikerült legyőznöm, akik Budapesten is elég ismert nevek.

Fotó: Sági Ági

Az italokat egy öt fős zsűri bírálta, 5 egyforma italt kellett készíteni meghatározott idő alatt. A zsűri semmit nem láthatott az italok elkészítéséből, vagy a versenyzőkből, hogy a verseny biztosan befolyásolás- mentes legyen. Tamást a versenyre Kovács Attila a Hotel Füred étteremigazgatója készítette fel, ő 15 évig külföldön, Hollandiában és tengerjáró hajókon dolgozott.

- Kihívás volt a feladat, hiszen a konyakot itthon inkább magában fogyasztják. A koktél összeállításánál nagyon kell figyelni arra, hogy színben is és ízben is működjön - azaz a konyak aranyszínét lássuk viszont a koktélban, és kiérezhetőek legyenek az összetevők.  Nálunk a kollégáknak egy 300 fős étteremben és négy bárban kell helyt állni. Hetven féle koktél van az itallapunkon, és elvárás, hogy ezeket mindenki el tudja készíteni.

A nyertes koktélt a tervek szerint napi ajánlatként lehet majd megkóstolni. Tamás jövőre is indul majd a versenyen, célja, hogy a kategóriagyőztesek döntőjét is megnyerje, és kijusson a világbajnokságra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!