Hírek

2017.02.12. 10:35

Megtartották az I. Nemzetközi Vizuális Bábdramaturgia Konferenciát

Veszprém – A vizuális dramaturgia a bábszínházban kiemelten fontos terület, melyet érdemes kutatni is.

Kutasi Zsófia

Székely Andrea, a Kabóca Bábszínház igazgatója, az I. Nemzetközi Vizuális Bábdramaturgia Konferencia megnyitóján a Kabóca Bábszínházban kiemelte, a vizuális dramaturgia legalább olyan fontos és hangsúlyos része a bábszínházi előadásoknak, mint az irodalmi megközelítés. Fontos, hogy országosan és nemzetközileg is odafigyeljenek a témára, mellyel jelenleg kevés szakember foglalkozik. A Kabóca több szempontból is kutatja a témát; gyűjtik az előadásokhoz kapcsolódó gyerekrajzokat, emellett felmérést is készítettek színházi élménybeszámolók alapján.

Az idei konferenciának volt előzménye; tavaly indította a bábszínház a szakmai sorozatot, akkor a társművészetek képviselői voltak jelen.

Székely Andrea, a Kabóca Bábszínház igazgatója, az I. Nemzetközi Vizuális Bábdramaturgia Konferencia megnyitóján Fotó: Balogh Ákos

Székely Andrea kiemelte, a bábdramaturgiával Kovács Gáborján, korábbi igazgató kezdett el foglalkozni. A vizuális dramaturgia a bábszínpadon viszont egy új gondolat, amely korábban nem merült fel, ezért is sikerült a szakmát, művészeti egyetemeket megszólítani. Idén először nemzetközivé vált a szakmai nap a Kabóca szervezésében, melyen a terület jeles képviselőit fogadták. A szakemberek az ország több pontjáról, valamint Belgiumból, Szlovákiából, Romániából érkeztek.

A nap során előadásokat, workshopokat tartottak.  Kiállítás nyílt Majoros Gyula Blattner-díjas tervező munkáiból, melyet Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója nyitott meg. A rendezvény az igazgató vezetésével kerekasztal beszélgetéssel zárult.

– Úgy gondolom, a konferencia izgalma és fontos kezdeményezés. A vizualitás, a vizuális kultúra rengeteg kérdést vet fel napjainkban, ezért is lényeges, hogy az oktatásba is bekerüljön – fogalmazott Hegyeshalmi László.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!