Hírek

2017.02.26. 21:30

Nincs mentség ezekre a bűnökre

Pápa - Nincs jó vagy rossz cél érdekében létrejött önkényuralom, csak önkényuralom van, és az nem a vezető személyek miatt válik embertelenné, hanem szükségszerűen, önmagából fakadóan - jelentette ki Nagy Szabolcs főlevéltáros, történész a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából tartott városi megemlékezésen.

Pintér-Papp Eszter

A Pálos téri Sulyok Dezső-szobornál tartott főhajtáson a szónok elmondta, 17 évvel ezelőtt fogadta el az akkori, jobboldali többségű ország-gyűlés azt a határozatot, mely kimondta, hogy február 25. a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja. A dátum szimbolikus jelentőségű: Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát 1947-ben ezen a napon hurcolták el a szovjetek, ezután nyolc évet töltött fogságban.

Nagy Szabolcs emlékeztetett arra, számtalan honfitársunk esett áldozatul a kommunista rendszernek itthon és a Szovjetunióban egyaránt. A koncepciós perekben halálra ítéltek, az ÁVO, majd az ÁVH börtöneiben halálra kínzott emberek, a Recsken és a többi kényszermunkatáborban halálra dolgoztatott honfitársaink mellett a szovjet Gulag szigetcsoport, a Belügyi Népbiztosság börtönei is bőven szedtek magyar áldozatokat. Az emlékbeszédben elhangzott, a kommunizmus nemzetközi története még több áldozatot követelt.

Nagy Szabolcs rámutatott, kettős mérce figyelhető meg a világban: a két szalonképtelen, embertelen társadalmi rendszer, a szélsőbal- és a szélsőjobboldali diktatúra közül az előbbit, a kommunizmust sokan mentegetik. Egyes körökben sikk Che Guevara-pólót viselni, a számtalan ember haláláért felelős Fidel Castrót a világ vezető demokráciáinak prominensei meleg szavakkal búcsúztatták.

A Pálos téri Sulyok Dezső-szobornál tartott főhajtáson Nagy Szabolcs mondott beszédet, kihangsúlyozva a diktatúrák embertelenségét

- A magyar közéletben is jelen van a kommunizmus bűneit relativizálni kívánó irányzat. Pedig mi itt a nyugattal szemben többször is megtapasztalhattuk, hogy a diktatúra szükségszerűen kegyetlen és véres, a zászlók színétől függetlenül - jegyezte meg a történész.

Mint mondta, a baloldali diktatúrák hazánkban a második világháborút követően szedték a legtöbb áldozatot, de a baloldali terror nem ekkor tombolt először az országban. Arra, hogy mint minden diktatúra, úgy a baloldali diktatúra szükségszerű velejárója is az erőszak, Magyarországon először a Tanácsköztársaság szolgáltatott példát, több száz ember életét követelve. Nagy Szabolcs pápai eseményekre emlékezve elmondta, a térségben már hat nappal a Tanácsköztársaság kikiáltása előtt megtörtént az első terrorcselekmény. Ismeretlen, katonaruhás fegyveresek a Katolikus Körben összegyűlt tömegre valóságos sortüzet zúdítottak.

A támadásnak több halálos áldozata is volt, az elkövetők gyáván elbújtak a felelősségre vonás elől, később már nem lehetett megállapítani személyazonosságukat, a szálak örökre elvarratlanok maradtak. A pápai vörösök vidéken is rendszeresen megjelentek, a legsúlyosabb atrocitások Devecserben történtek. A Tanácsköztársaság időszakát követően elszabadultak az indulatok, a vörösterrort fehérterror követte, mely minden jogalapot nélkülözött, embertelen lett volna akkor is, ha csak a bűnösöket éri, de ártatlanokra is lesújtott.

A szónok gondolatai után az egybegyűltek koszorúkat és mécseseket helyeztek el Sulyok Dezső szobránál, majd a Márton István utcában Katona István emléktáblájánál

- Ezt kihasználva a Tanácsköztársaság szellemi örökösei, a Rákosi- és a Kádár-rendszer vezéregyéniségei, hangadói megpróbálták átmosni az emberek emlékezetét, mártírokat faragva a gyilkosokból is. Így volt ez Pápán is, ahol utcák, terek, intézmények őrizték a Tanácsköztársaság nagy alakjainak nevét. Amikor a rendszerváltozás idején elkezdődött a táblák lecserélése, sokan próbáltak bűn és bűn között különbséget tenni, mentegetni a pápai kommün szereplőit - fűzte hozzá a szónok.

- Ha van történelmi tanulsága a Tanácsköztársaságnak, akkor az az, hogy a kettős mérce nem lehet más, mint hamis. Nincs jó vagy rossz cél érdekében létrejött önkényuralom, csak önkényuralom van. És az nem a személyek miatt válik embertelenné, hanem szükségszerűen, önmagából fakadóan. Ma a legtöbb jelentős párt nyilatkozatot adott ki a kommunizmus áldozataira emlékezve. Mindaddig azonban, amíg elfogadott bármelyik bűnössel kapcsolatos szerecsenmosdatás, a butikban árult sarló-kalapácsos póló, ez a nemzeti konszenzus álságosnak tűnik - fogalmazott beszédében a főlevéltáros.

A pápai önkormányzat által szervezett főhajtás résztvevői Nagy Szabolcs gondolatait követően elhelyezték az emlékezés koszorúit és mécseseit Sulyok Dezső szobránál, majd a Márton István utcában Katona István emléktáblájánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!