Hírek

2017.02.10. 18:50

Usztics Mátyás a Polgári Körben

Pápa – A népszerű színész, rendező, író az utóbbi években többször is megfordult a városban, ezúttal legújabb, történelmi fikciós könyvét és egy barátját hozta el.

Laskovics Márió

A Pápai Polgári Kör csütörtök este, a Pápa és Térsége Ipartestület székházában tartott összejövetelén Usztics Mátyás színész, rendező, író volt a meghívott előadó, aki az 1950-es évekről írt Árulás című könyvét ismertette a szép számban megjelent érdeklődőknek. A rendezvény Dancs Ferenc, a kör elnökének köszöntőjével és Kincses László szavalatával indult, majd meglepetés vendégét, Fazekas Lajos rendezőt, operatőrt, és kettejük 1977 óta tartó barátságát Usztics Mátyás mutatta be.

Usztics Mátyás színész, rendező, író felolvas legújabb, Árulás című könyvéből

Fazekas Lajos több magyar film mellett a Kisváros című sorozat 144 epizódját is rendezte. Usztics Mátyással négy évvel ezelőtt együtt forgatták Pápán a Végzős kezdők című filmsorozat első két epizódját, aminek ő volt a vezető operatőre. Az este folyamán pedig Usztics Mátyás autentikus felolvasását sem nélkülöző könyvismertetését dirigálta.

- Az ötvenes évek a közelmúlt történetének egy nagyon érzékeny, nehezen emészthető és máig ki nem tárgyalt szakasza Államvédelmi Osztállyal (ÁVO), kitelepítéssel, körömletépéssel, erőszakkal, elüldözéssel, a forradalom után elpályázó közel 300 ezer magyar emberrel, akik a tehetségüket itt is kamatoztathatták volna. Tehát egy újkori kirajzás, amely gyógyíthatatlan sebeket ütött családokon, nemzetségeken, barátokon, szomszédokon. A történelemtanárok is bajban vannak, hogy melyik tankönyv az érvényes, meddig mehetnek bele a történtek taglalásába. Nem személyesen átélt tapasztalatok jelennek meg ebben a történelmi fikciós regényben, amelyben a családom történetét is feldolgozom. Valójában egy triptichonról, három regényről van szó. Mindhárom más stílusban, más nyelvezettel íródott. Az első tábla egy, a román határ melletti kis nyírségi faluban játszódik, a másodikban egy vidéki magánszínház 1948-50-es eseményeit olvashatjuk. A történet szerint Shakespeare III. Richárd című darabját próbálják, amiben a hatalom megragadásának és megőrzésének kegyetlen, gyilkos, realista történetei elevenednek meg, és a rendező napi példákat hoz a színészeket instruálva. Feljelentik, az ÁVO-ra kerül, és onnan egyenes út vezet vádirat nélkül a börtönbe. A harmadik tábla egy budapesti katonai büntetés-végrehajtási intézet, amiben felbukkanni látunk a második tábláról elítéltet, az első rész határőrparancsnoka itt már mint ÁVO-s tiszt, kihallgató jelenik meg. Az egyéni sorsokban óriási változások történnek, és a történelmi időn kívül néhány szereplő átjárhatósága is összeköti a regényeket – számolt be legújabb könyvéről Usztics Mátyás.

Kincses László az Aki magyar, velünk tart című musicalből olvasott fel részletet

A megírás előtti kutatásaival kapcsolatban elárulta, sok barátja - levéltárosok, a szülőfaluja plébánosa, az I. világháborús hős édesapja több, még élő rokona, osztálytársa – segített és a velük folytatott beszélgetésekből nyert valós adatokat, információkat a korról.

Mint mondta, amellett, hogy hangoskönyv is készül az Árulásból, a kiadó kérésére mindhárom történet folytatódik 1952-től 1956-ig, azonban egyelőre nem tudja, hogy mikor jut ideje a megírásukra.

Sokan megjelentek a könyvbemutatón

- A Nemzeti Kamara Színház alapító igazgatójaként sok kötelességem van, a regény csak utána jöhet. De kedvező időszak előtt állok, mert a tavasz, a nyár kedvez igazán a munkámnak. Szeretek korán kitelepülni a szabadba. Szerencsére a környezetem hagy dolgozni – fűzte hozzá a Pilisben élő művész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!