Hírek

2017.03.31. 15:31

Autizmus világnapi rendezvénysorozat kezdődött Veszprémben

Veszprém – Az AutiSpektrum Egyesület valami igazán nagyot képvisel, ami túlmutat az autizmussal élők világán. Emberséget, példamutatást és szeretetet közvetít az emberek felé – fogalmazott Ovádi Péter, Fidesz-KDNP veszprémi képviselőcsoportjának frakcióvezetője, a Fidesz Veszprém megye 1. számú választókerületének elnöke.

Kutasi Zsófia

Az Autizmus világnapi rendezvénysorozatot Veszprémben az AutiSpektrum Egyesület pénteken az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy termében nyitotta meg. Az eseményen Ovádi Péter köszöntötte a megjelenteket.

- A rendezvénysorozat különösen nagy jelentőséggel bír, hiszen amellett, hogy közelebb hozza hozzánk az autizmus megismerését, segít még jobban megismerni egymást, elmélyedni az emberi kapcsolatokban. Ezek a napok segítenek abban, hogy kicsit mindannyian jobb emberek legyünk. Büszkeséggel tölt el, hogy az AutiSpektrum Egyesületet az önkormányzat már a kezdetek óta támogatja és örülök, hogy ennek én magam is részese lehetek. Ezek a pillanatok világítanak rá arra, hogy minden csepp befektetett energiának mekkora hozadéka lesz, amivel szebbé és könnyebbé tehetjük egymás életét – fogalmazott Ovádi Péter.

Fotó: Penovác Károly

Április másodika 2007 óta az autizmus világnapja. Az AutiSpektrum Egyesület immár negyedik éve rendezi meg a világnaphoz kapcsolódó programsorozatot, mely idén március 31-től április 2-ig tart.

A megnyitót követően a szervezők az Orvosnál címmel gyermekeknek szóló, szakorvosi ellátásokat ismertető kisfilmsorozatot vetítettek. Brokés Judit, az AutiSpektrum Egyesület elnöke elmondta, a kisfilmek segítséget nyújthatnak az autizmussal élő gyermekek és szüleik számára, de minden gyermek számára hasznos lehet.

Majd Autizmus kívülről-belülről címmel előadás kezdődött, melyen az érintettek is felszólaltak. A pénteki program Szemléletformáló ’tanórával’ ért véget.

Fotó: Penovác Károly

Április 1-én szombaton 10 órától ’Viselj valami kéket!’ címmel családi kirándulás indul a Jutas kilátótól a tanösvényen. A program rossz idő esetén elmarad. Április 2-án vasárnap Veszprémi Szent Mihály Bazilikában 9 órától szentmise az autizmussal élőkért. Délután a Lovassy László Gimnázium tornacsarnokában változatos gyerekprogram lesz. 18 órától Kék lufis szimpátia felvonulás indul a Lovassy László Gimnáziumtól a polgármesteri hivatalig, este a hivatal épülete kék világítást kap. Április 2-ig az egyik veszprémi cukrászdában a világnap hetében ez alkalomra készített kék sütemények kaphatóak, melyek megvásárlásával az AutiSpektrum Egyesület működését lehet támogatni.

Fotó: Penovác Károly

Brokés Judit kiemelte, a világnap célja a figyelemfelhívás, a hiteles informálás és a szemléletformálás. Az egyesület 2013-ban jött létre, hogy helyben széles körű segítséget és támogatást nyújtson az érintetteknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!