Hírek

2017.03.02. 12:53

Indul a horgásztavasz - Megkezdődött a balatoni pontytelepítés

Balatonfűzfő - Megkezdte a tavaszi pontytelepítést a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN), az első szállítmányok egyikét a fűzfői horgászegyesület területén helyezték a tóba.

Tremmer Tamás

Mihelyt kiszabadult a Balaton a jég fogságából, a BHN Zrt. azonnal megkezdte a ponty telepítését a tónál. A munka csütörtökön indult, négy nap alatt 30 tonnányi kerül a Balatonba, tájékoztatta lapunkat Nagy Gábor, a társaság horgászati ágazatvezetője. Az első napon a fűzfői horgászegyesület területén majd 70 mázsát engedtek a vízbe.

A telepítést helyi horgászok gyűrűjében végezték Fotó: Tremmer Tamás

Nagy Gábor a helyszínen közölte, a pontyok a cég buzsáki tógazdaságából kerülnek a Balatonba. Zömük 2-3 nyaras, de van köztük 2-3 kilós példány is. Lapunk munkatársa négykilós egyedet is látott.

A telepítést helyi horgászok gyűrűjében végezték. Középütt Nagy Gábor

A telepítéseket a Balaton több pontján tervezik. Továbbra is törekszenek arra, hogy a tó mindhárom medencéjébe egyformán jusson e halfajból. Tihanyba például pénteken érkezik szállítmány.

A telepített halak zöme 2-3 nyaras volt, de nagyobb egyed is volt a szállítmányban. Makai László egy négykilós példánnyal

A horgászok körében legnépszerűbb halból 300 tonnányi a BHN telepítési kötelezettsége, amit a lehetőségeiktől függően az évben is szeretnének túlteljesíteni. Tavaly 370 tonna potykát tettek a tóba.

A telepített halak zöme 2-3 nyaras volt, de nagyobb egyed is volt a szállítmányban. Nagy Gábor egy kétkilós példánnyal

A pontytelepítést követően áprilisban előnevelt csukát tesznek a Balatonba, majd nyáron újabb pontyok érkeznek a tóba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!