Hírek

2017.03.15. 11:02

Vasvári, a megfontolt forradalmár - A katasztrófavédők március 15-i megemlékezése

Veszprém – Szabadságharcos volt, több mindenben hasonlított Petőfire, de az ő története mégsem olyan ismert – mutatta be Barta Tamás történész a kevésbé népszerű forradalmárt, Vasvári Pált.

Leitner Vera

Ünnepélyes állománygyűlés keretei között emlékezett meg az 1848–49-es eseményekről a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Barta Tamás történész, a Laczkó Dezső Múzeum munkatársa a forradalom és szabadságharc egy kevésbé ismert, ám jelentős alakjáról, Vasvári Pálról mesélt.

– Történész és szépíró volt, aki, bár rövid ideig élt, nagyot alkotott a történelem területén. Inkább elméleti műveket írt, és neki köszönhetjük azt is, hogy ma Magyarországon beszélhetünk történész mesterségről, szakmáról – mondta el Barta Tamás, aki arról is beszámolt, hogy Vasvári aktívan kivette részét a forradalomból, ő is szónokolt a Nemzeti Múzeumnál és részt vett a 12 pont megfogalmazásában.

Fotó: Pesthy Márton

– Jó barátok voltak Petőfivel, sok mindenben hasonlítottak is egymásra, de míg Petőfi a lelkesítéshez értett, addig Vasvári a célok és az elmélet kidolgozásához – mondta el a történész. Vasvári Pál a csatatéren is helytállt, ő kezdeményezte a Rákóczi-szabadcsapat létrehozását, melyet következetesen állított és szereltetett fel, majd – bár Vasvári maga a nemzeti megbékélés híve volt – a román felkelők ellen vetettek be a Gyalui-havasokban. 1849 tavaszán esett el Havasnagyfalunál, s míg az akkori köztudatban élénkebben élt az emlékezete, mára meglehetősen háttérbe szorult, pedig több figyelmet érdemelne.

Dányi Béla tűzoltó dandártábornok, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója a nemzeti ünnep alkalmával elismerést adott át Gaál Zoltán tűzoltó alezredes, a Pápai Katasztrófavédelmi Kirendeltség hatósági főelőadójának Szurmai Levente informatikusnak, Molnár Márk címzetes tűzoltó főtörzsőrmesternek, a Balatonfűzfői Hivatásos Tűzoltóparancsnokság beosztott tűzoltójának, Baumann Szabolcs címzetes tűzoltó főtörzsőrmester, a Badacsonytomaji Hivatásos Tűzoltóparancsnokság beosztott tűzoltójának.

Ezen felül Fallmann József, a Bakonyi Önkéntes Műszaki Mentő Egyesület elnöke vette át korábbi, a polgári védelem érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenységéért kapott elismerését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!