Hírek

2017.04.07. 10:54

Lovakkal foglalkozott, majd átváltott a szarvasmarhákra a Kovács család

Nemesvámos - A Csalán Egyesület csapata áprilisi gazdatúrája alkalmával kereste fel a Tekeres-völgyi tanyát.

Leitner Vera

Kovácsék eleinte lovas család voltak, ám az egészséges életmód jegyében, a jó minőségű friss tej miatt a lovak mellé hamarosan megérkeztek az első tehenek is. Erről és a tejtermékkészítés technikáiról is meséltek a kirándulóknak.

Kovács Csaba, neje, Hajni és lányuk, Zsófi mutatta be a családi gazdaságot a Csalán gazdatúráján.

- Eleinte joghurtot és sajtot készítettünk magunknak és a barátoknak. Aztán egy idő után már a barátaink számára is sok volt az a mennyiség, ami elkészült, akkor kezdtünk el árusítással foglalkozni - meséli Kovács Zsófi. - Anyáék eleinte Sándor Tamáshoz is eljártak tanulni, akit talán a legtöbben ismernek Magyarországon a sajtkészítők közül, apu pedig többször volt tanulmányi úton Svájcban, ahol szintén új receptúrákat, ötleteket sajátított el. Átlagosan havi 10 000 liter tejet dolgozunk fel, nagyjából harmincféle termékünk van a friss házi köpült vajtól a természetes joghurtokon át a különböző ízesítésű és érlelésű sajtokig - mondja el Kovács Zsófi, s példaként említi a gyümölcsös, a savómézes joghurtot, a lilahagymás, snidlinges gomolyákat, a füstölt-bazsalikomos sajtokat.

A Kovács család, Hajni, Csaba, a fiuk, Marci és lányuk, Zsófi. Egészséges készítmények az asztalon Fotó: Csalán Egyesület

- Nagyon fontos a sajt érlelése során, hogy az adott helyiségben magas, 90-95 százalékos páratartalom és nagyjából állandó, 12-16 Celsius-fok közötti hőmérséklet legyen. Fontos, hogy a különböző kultúrákat nem szerencsés egy légtérben keverni. A svájci jellegű, hegyvidéki sajtok például nem vesznek össze egymással - mondja Zsófi -, de ha rúzskultúrás sajtot vinnék le, akkor az összes elkezdene penészesedni, mindig van egy domináns kultúra közöttük.

Mint mondja, az érlelő polcaira kerülő sajtot sem hagyják magára évekig, azt forgatni kell, mosni a deszkákat, a folyamat még korántsem ért véget. Sok munka van vele, ahogy a birtokon is mindig akad tennivaló, de mint azt a család elmondta, szeretik csinálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!