Hírek

2017.04.10. 16:32

Sukoró környékén gyalogtúráztak a Bakancsosok

Pápa - Sokszor megfogalmazódik egy-egy túra kapcsán bennünk, hogy nem kell külföldre menni ahhoz, hogy csodás természeti kincseket lásson az ember – vélik a Bakancsos Természetjárók Köre tagjai, akik legutóbb a Velencei-hegységben jártak.

Laskovics Márió

Április elején a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ (JMSZK) Egészség napok 2017 elnevezésű programsorozata keretében ismét bakancsot húztak a JMSZK természetjárói. Az útvonal terve már tavaly megfogalmazódott a Bakancsos Természetjárók Körében, amikor a reneszánsz jegyében felkeresték a szépen felújított ozorai és simontornyai várakat, és utána gyalogtúrát tettek a Pákozdi-ingókövek természetvédelmi területen. Ekkor jött az ötlet, hogy a Velencei-hegység másik felét is be kéne barangolni, hisz ezen a tájon még nem járt a csoport – tájékoztatott a Terebesi házaspár.

53 fő vett részt az idei, Egészség Napok keretében tett kiránduláson Fotó: Laskovics Márió

- Az idei kiránduláson, melyen ötvenhárom fő vett részt, az időjárás kegyeibe fogadott bennünket. A szeszélyes áprilisban szinte nyári időben kezdtük a Sukoróról induló túraút felfedezését. Először a Gyapjaszsáknak nevezett ingókő-formációt kerestük fel, majd az olasz kőfejtő gránitszikláit másztuk meg, utána indultunk a tizenkét kilométeres túránkra.

A jó időnek köszönhetően nem csak az erdei út és a sziklaalakzatok kápráztattak el bennünket, de amerre néztünk, mindenütt virágot láttunk, a kerti virágoktól a gyümölcsfákig mindent virág borított. Utunkat az erdei patakok és források hangja kísérte. Tudnánk még sokat mesélni az élményekről, de hadd ajánljuk figyelmükbe a turanaplo.xyz weblapot, ahol tevékenységünkről bővebb képet kaphatnak az érdeklődők – számolt be Terebesi Józsefné, aki már második éve vezeti a csoportot.

A Gyapjaszsáknak nevezett ingókő-formáció Fotó: Laskovics Márió

- Megemlíteném a JMSZK művelődésszervezője, Illés Viktória nevét, aki már évek óta sikeresen pályázik, hogy ezekre a csodás helyekre évről-évre eljuthassunk. Köszönjük a fáradozását, csak így tovább, hiszen egy sikeres pályázat megírása nem kis munka, ezt mi, Bakancsosok is tudjuk – jegyezte meg a Bakancsosok vezetője.

Szép, napsütéses időjárás kísérte a Bakancsos Természetjárók Körét Fotó: Laskovics Márió

- Sokszor megfogalmazódik egy-egy ilyen túra kapcsán bennünk, hogy nem kell külföldre menni ahhoz, hogy csodás természeti kincseket lásson az ember. Ez alkalommal is káprázatos látványban volt részünk, a Gyapjaszsák és az Olasz gránitfejtő után egész utunkat mesés sziklaalakzatok kísérték végig – tette még hozzá.

Terebesi Józsefné a Velencei-tó partján Fotó: Laskovics Márió

Valamint elárulta, már készülnek a JMSZK által szervezett Mozdulj, Pápa! elnevezésű rendezvényre is egy kis helyi, a Külső-várkerti fenyvesbe tervezett túrával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!