Hírek

2017.04.05. 19:37

Vadgazdálkodási szakmai fórum a veszprémi Megyeházán

Veszprém - Az országban először rendeztek olyan szakmai fórumot, amelyen az illetékes minisztérium főosztálya, a vadászkamara, a kormányhivatal és az agrárgazdasági kamara is képviseltette magát a vadgazdálkodók előtt.

Molnár Sándor

A Megyeháza Szent István termében megtartott eseményen részt vett Bitay Márton Örs államtitkár, Jámbor László az Országos Magyar Vadászkamara elnöke, Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Takács Szabolcs kormánymegbízott, Bajdik Péter Vadgazdálkodási Tájegységi Főosztályvezető és jelen volt többek között Polgárdi Imre a megyei közgyűlés elnöke is.

A Veszprém Megyei Vadászkamara elnöke Pap Gyula köszöntötte a résztvevőket, majd a 20 éves vadgazdálkodási ciklusról tartott tájékoztatót Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár.

Bemutatkoztak a tájegységi fővadászok : Nemsics Balázs, Takács András, Weidinger István, Surányi Péter, Német Attila és Baranya Csaba Fotó: Penovác Károly

– Az új vadászati törvény, az új végrehajtási rendelet, a tájegységi vadgazdálkodás, a tájegységi fővadászok - ezek mind jó irányba induló folyamatok. Az egy jó kérdés, hogy sikerül-e eljutnunk oda, ahova szeretnénk. Biztosan állíthatom, hogy a cél irányába indultunk el, ami nem más, mint a magyar vadgazdálkodás és vadállomány színvonalának újra a világ elitbe emelése. Ezt a munkát segíti mindaz, ami a következő 20 évben zajlik majd – mondta el kérdésünkre Bitay Márton Örs az új ciklus indulásáról.

Takács Szabolcs kormánybízott úgy fogalmazott, hogy teljesen új helyzet állt elő. Nem csak azért, mert egy 10 éves vadászati ciklus lejárt és egy új 20 éves kezdődött el 2017 március elsejével, hanem azért is, mert egy  tájegységi fővadászi rendszer alakult ki, ami teljesen új mindenkinek. Új a hatóságnak, új a vadászatra jogosultaknak, és új a földtulajdonosoknak. Emiatt született meg a fórum ötlete.

Bitay Márton Örs államtitkár a 20 éves vadgazdálkodási ciklus indulásáról tartott tájékoztatót Fotó: Penovác Károly

Pap Gyulával, a vadászkamara elnökével úgy gondolták, hogy lehetőséget kell biztosítani a tájegységi fővadászok bemutatkozására és a felettük diszponáló minisztérium illetékes főosztálya is mondhassa el, hogy mik a szakmai elvárasaik. Halljanak a vadgazdálkodók arról is, hogy hogyan kapcsolódik egymáshoz a vadgazdálkodási tájegységet felügyelő fővadász vagy a hatóság munkája. Érezhető legyen, hogy a hatóság nem tűnt el, ugyanúgy működik. Egymás mellett, közösen próbálják segíteni a vadgazdálkodók munkáját.

Elhangzott az is, hogy 57 fővel kezdte meg a működését a Vadgazdálkodási Tájegységi Főosztály. Veszprém megyében három vadgazdálkodási tájegység van, de kilenc tájegység érinti a megye területét.

A szakmai fórum résztvevői:  Jámbor László OMVK elnök, Takács Szabolcs kormánymegbízott, Bitay Márton Örs államtitkár, Győrffy Balázs NAK elnök és Bajdik Péter főosztályvezető Fotó: Penovác Károly

A rendezvényen bemutatkoztak a tájegységi fővadászok is : Weidinger István osztályvezető a Velencei tájegység, Németh Attila a Bakonyi tájegység, Surányi Péter a Balaton-felvidéki tájegység, Takács András a Marcal medencei tájegység, Nemsics Balázs a Zala-kisbalaton tájegység és Baranya Csaba a Bakonyalja-komáromi tájegység fővadásza.

Megyénk tájegységi fővadászainak Pápán a Bakonyerdő Zrt-nél, illetve Veszprémben a Verga Zrt-nél lesz a székhelye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!