Hírek

2017.05.13. 14:39

Kapolcsi vásár Szőke Andrással, gasztroshow-val és szarvasbika-trófeákkal

Magyarországon a siker kulcsa itt van a vidékiek kezében, a mezőgazdaságban. Erről beszélt a IV. Kapolcsi Állat- és Gépbemutató Vásáron a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára. Nagy István szerint Kapolcs nevéhez olyan kezdeményezések fűződnek, amelyekre büszkék lehetünk.

Tóth B. Zsuzsa

- Az, hogy negyedik alkalommal rendezik a vásárt, azt mutatja, hogy az itt élők ráéreztek arra, mi az igazán fontos. A minisztériumban azon dolgozunk, hogy bemutassuk, miről híres Magyarország. Ezt szeretnénk minél inkább kiterjeszteni, ezért támogatjuk a helyi termékeket, azt, hogy rövid ellátású láncban juthassunk az élelmiszerekhez. A helyi piacok kialakítása ugyancsak ezt a célt szolgálja. Ha a mezőgazdaságnak jól megy, a GDP szintén jól alakul. Tavaly 0,6 százalékkal járult hozzá a mezőgazdaság az ország össztermékéhez, ez nagyon jó szám. Örülnék, ha a vidék, a mezőgazdaság, a kézműves ipar fejlődhetne. Az emberek a városban is azt keresik, ami eredeti, amit itt vidéken meg lehet találni. Nyújtsák önök számukra ezt a jövőben is – kérte a vidéki termelőktől az államtitkár. Hozzátette, hogy fejleszteni kell a termékkört, amivel piacra tudnak menni, hiszen csak akkor lehetnek sikeresek.

A Nyári testvérpár, Gergely Bence és Zsófia Lilla ismerkedik a birkákkal a vásárban
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke ez alkalommal jelentett be több pályázati támogatást is.

- Kapolcs és a völgy szépen teljesített. A település orvosi rendelő bővítésre és védőnői szolgálat fejlesztésére több, mint 28 milliós támogatást kap. A Malmok völgye tematikus túrautak az Eger völgye mentén turisztikai fejlesztés a völgy több települését érinti. Most 89 milliós támogatásban részesült. A Művészetek völgye településeinek komplex közlekedésbiztonsági fejlesztésére pedig 272 milliót költhetnek a falvak – mondta Fenyvesi Zoltán és átadta Kapolcs polgármesterének a pályázati sikereket hirdető táblát, továbbá bíztatta a jelen levő polgármestereket újabb pályázatok beadására.

Göntér Gyula polgármester köszöntve a vásáron résztvevőket hangsúlyozta a hagyományőrzés fontosságát. Az egész napi jó hangulatról Szőke András gondoskodott.

Juhászok a vásárban: Konkoly József Sáskáról, Lákics János Börgöndpusztáról, Bende István Dörgicséről, Lákics Ferenc Seregélyesről a badacsonytomaji Konkoly Csabával beszélgetnek
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A vásár ez alkalommal is lehetőséget adott arra is, hogy a környékbeliek bemutathassák minőségi termékeiket. Így a juhok, rackák, szarvasmarhák, valamint a mezőgazdasági és erdészeti gépek, haszonjárművek mellett kovács, fafaragó, fazekas, szalmafonó, gyertyaöntő, szappanfőző sajt készítő, kertész kínálta portékáit, de nem hiányoztak a minőségi lekvárok, szörpök sem. A nap során A bakonyi sertés és mangalica titkos kapcsolata címmel tartottak előadást a XVIII-XIX-XX. század bakonyi falusi sertéstartásáról, a kondásokról, kanászokról, pásztorokról, az '50-es évek háztáji állattartásáról, feldolgozásáról, tárgyi eszközök ismertetésével. A háztáji sertés feldolgozott alapanyagainak másodlagos felhasználásáról a népi gyógyításban Szőke András beszélt. A Mangalica Tenyésztők Országos Egyesülete képviseletében Papp Csaba főállattenyésztő a Mangalica tenyésztésével, a legeltetéses sertéstartással ismertette meg az érdeklődőket. Bede Róbert mesterszakács és Szőke András gasztroshow-jában  terítékre került a sertéssült, délben pedig Jó ebédhez szólt a nóta. A hagyományőrző műsorban  kanásztáncokat adott elő a Tördemic Néptáncegyüttes, Kanász és pásztordalokat énekelt a Kapolcsi Dalárda. A Pannon Egyetem Georgikon Karának képviselője, Benedek Zsuzsa a sertéstartásról beszélt dióhéjban, aztán malacfuttatást rendeztek a gyerekeknek. Az esemény adott helyet XIII. Bakony-Balaton-i Pásztortalálkozónak, több juhász hagyományőrző viseletet öltött a vásár tiszteletére. Bemutatkozott a Karcagi Birkacsárda Hagyományőrző Egyesület, az ottaniak az ebédről is gondoskodtak. A Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet fotóarchívumában korabeli archív fotókat láthattak az érdeklődők a sertéstartásról. A vásárba szarvasbika-trófeák érkeztek a Bakonyaljáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!