Hírek

2017.05.26. 17:55

Szenteket ábrázoló szobrok készülnek

VESZPRÉM Két köztéri szobor felállításáról és a Szilágyi iskola épületének védetté nyilvánításáról is döntöttek a képviselők a közgyűlésen.

Marton Attila

Napirend előtt Hartmann Ferenc (Demokraták Veszprémért) az Alsóvárosi temető leromlott állapotú, egykori ravatalozója kapcsán kérdezte a polgármestertől, mennyibe kerülne a felújítása, illetve azt javasolta, szervezzen az önkormányzat közadakozást a rekonstrukcióhoz. Porga Gyula (Fidesz-KDNP) polgármester felidézte, az épület tetőszerkezetét 2016-ban újították fel kilencmillió forintból. A városvezető reményét fejezte ki, hogy a 2018-as költségvetésben lesz forrás az épület mintegy 20 millió forintos rendbe hozására.

Elfogadta a testület azt a szándéknyilatkozatot, amely alapján helyi védettséget kaphat a Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános és Alapfokú Művészeti Iskola épülete. A védettség alá helyezést a Veszprémi Érsekség, az ingatlan tulajdonosa kérte az önkormányzattól. A különleges státuszt a neogótikus, 1860-as években díszített homlokzatokkal és boltozott terekkel épült ingatlan stílusa és építészeti értékei indokolják.

Helyi védettséget kap a Szilágyi Keresztény Iskola neogótikus stílusú épülete Fotó: Penovác Károly

Szent Imrét ábrázoló bronzszobrot állítanak a hercegről elnevezett téren június 3-án. Az alkotást Lantos Györgyi szobrászművész készíti el. A Szent Annát, Szent Joachimot és Szűz Máriát ábrázoló szoborcsoport a Ranolder téren a Szent Anna kápolna előtt kap helyet. A szobrot Szabó Imre felajánlásával és támogatásával Piller Csaba szobrászművész készíti el, az alkotást a tervek szerint július 26-án, Szent Anna napján avatják fel. Pályázatot ad be az önkormányzat a TOP-programban az Aprófalvi Bölcsőde energetikai korszerűsítésére. A mintegy 255 millió forintos beruházás során egyebek mellett szigetelnék az épületet, több külső nyílászárót kicserélnének, korszerűsítenék a fűtési rendszert, valamint napelemes rendszert létesítenének. Döntött a közgyűlés a civil szervezetek működési és programtámogatási pályázati kérelmeiről is. Idén 5,5 millió forintot oszt szét az önkormányzat a szervezetek között.

Megemelték négy személlyel a tervtanács tagjainak számát, a változtatást az indokolta, hogy évről évre több településképi eljárásban keletkezett tervdokumentációt kell véleményeznie a grémiumnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!