Hírek

2017.05.12. 17:50

Kizárólag patikák forgalmazhatnak több nátha elleni készítményt

VESZPRÉM - Több népszerű, paracetamol-tartalmú megfázás elleni készítmény csak gyógyszertárakban lesz kapható a jövőben. A veszélyek miatt a változtatás a betegek érdeke.

Marton Attila

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) azzal indokolta a változtatást, hogy a készítmények értékesítése kellő körültekintést igényel. A patikán kívüli gyógyszerforgalmazó-helyek a hatóság döntésének kézhezvételét követően nem rendelhetnek többet a listában szereplő készítményekből, a meglévő készletek a lejárati idő végéig értékesíthetők. A döntés összesen tizennégy italport és granulátumot érint.

A megfázás elleni szerek keresettek, ezért is fontos a betegek szakszerű tájékoztatása, mondja Levendovics Gábor patikus
Fotó: Balogh Ákos

Egyetért a változtatással Levendovics Gábor, az egyik veszprémi patika gyógyszerésze. Elmondta, a döntéssel érintett készítmények rendkívül népszerűek, azonban paracetamoltartalmuk miatt fontos, hogy azokról szakszerű tájékoztatást kapjanak a betegek. Több paracetamol ható-anyagú gyógyszer egyidejű alkalmazása - az összetevő a nátha melletti szereken kívül számos láz- és fájdalomcsillapítóban is megtalálható - ugyanis egészségügyi kockázatokat hordoz.

Az összetevő túladagolása májkárosodáshoz vezethet, ezért tisztában kell lennie a betegeknek a bevehető napi adaggal, hívta fel a figyelmet Levendovics Gábor, az egyik veszprémi patika gyógyszerésze. Ezekhez a fontos információkhoz - a készítmény adagolása, más készítményekkel együtt használható-e - patikán kívüli gyógyszerforgalmazó helyeken - például benzinkutakon, drogériákon - nem juthatnak hozzá a vásárlók. A változtatással ugyan nehezebb lesz hozzáférni a megfázás elleni készítményekhez, a veszélyek miatt a változtatás a betegek érdeke, tette hozzá a veszprémi szakember.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!