Hírek

2017.06.20. 19:25

Fürdés kutyával a Balatonnál - Nehéz ügy, de nem lehetetlen

KÖRKÉP A déli parton, Fonyódon és Balatonföldváron is kijelöltek helyeket, ahol lehet kutyát vinni a tópartra, sőt együtt fürödni is lehet. Az országos jogszabály szerint kijelölt fürdőhelyre nem lehet állatokat vinni. Az önkormányzatok saját hatáskörben kijelölhetnek területeket, ahol engedélyezhetik a strandolást.

Sági Ági

A balatonföldvári kutyás strand egy éve nyitott. Az egyik kezdeményezője a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület volt.

- Sokan kerestek meg bennünket, hogy kutyás fürdési lehetőséget keresnek. Kis kutatást végeztünk, amiből kiderült, hogy Magyarországon körülbelül 10 ezer olyan ember van, aki kedvencével keres nyaralási lehetőséget - mondta el lapunknak Fekete Tamás, a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület alelnöke. Abban, hogy a strandot meg is valósíthatták, több dolog is segítségükre volt. Egyrészt az önkormányzat melléjük állt, másrészt rendelkeztek egy olyan partszakasszal, ami kívül esik a nagyon frekventált részen, a megvalósításban pedig egy kutyás portál segített.

- Nagyon jók a tapasztalataink, érdemes megnézni a strandot, mindig sokan vannak, és nincs semmi gond. Összeraktunk egy strandetikettet, készítettünk egy kutya-illemhelyet is, és olyan rámpát tettünk a vízbe, amin a kutyák és gazdáik is probléma nélkül tudnak közlekedni.

Kijelölt fürdőhelyen a partra sem mehet a kutya Fotó: Sági Ági

Konkrét felmérésünk nincs arról, hogy mennyi pénzt hoznak a kutyások a településnek, de egyre több a kutyát fogadó szálláshely, és a kutyával is látogatható attrakciók - tette hozzá a szakember. - Hozzánk is rengeteg megkeresés érkezik. A tihanyi Belső-tónál lehet kutyát fürdetni, ezt szoktuk javasolni, de a közös úszásra nincs hivatalos lehetőség - tájékoztatott Zakar Zelinda, a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület TDM-menedzsere.

Hozzátette, hogy a kutyatartási szokások változásával az embereknél egyre nagyobb az igény a kutyás szálláshelyek, kutyabarát éttermek, attrakciók iránt. Elmondta azt is, hogy a kutyásokhoz hasonlóan a kerékpárosok is igényekkel bombázzák őket. Ők olyan helyeket keresnek, ahol egy rövid fürdésre van lehetőség, és nem kell ezért sokat fizetni. Balatonudvariban nemrég vezették be a gasztro- és kerékpáros jegyet, ami háromórás tartózkodást tesz lehetővé a strandon.

Kutyával fürdőzni hivatalosan a déli parton lehet Fotó: Sági Ági

A kutyás fürdőzés viszont nincs napirenden.- Nem tartom ésszerű gondolatnak a kutyás strandokat. Nekünk két kis strandunk van, ahol nem lehetne úgy megoldani a kutyás fürdést, hogy az ne zavarja a nem kutyásokat. Alig van hozzáférhető vízpartunk, ebből nem tudunk egy szűk rétegnek felszabadítani helyet - mondta el Szabó László, Balatonudvari polgármestere. A megoldás még várat magára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!