Hírek

2017.06.09. 16:50

Kapjon a gyermek értelmes feladatokat a szünidőben is!

VESZPRÉM A nyári szünet közeledtével egyre több családban merül fel a kérdés: hová tegyük a gyereket, hiszen, míg a táborok és a nagyszülők ideig-óráig megoldást jelenthetnek, sokszor kikerülhetetlen néhány óra vagy munkanap, mikor a kiskorúak magukra maradnak a lakásban, míg a dolgozó szülő hazaér.

Leitner Vera

Hogy mit tehetünk azért, hogy ilyenkor is a lehető legnagyobb biztonságban teljen a szabadidő, arról rendőrt, osztályfőnököt, fiatalokkal is foglalkozó segélyszervezetet kérdeztünk meg. A nyakában kulcs, a játszótéren nem áll szóba idegenekkel, az ajtót sokadik csengetésre sem nyitja ki: talán ez a kép él ma a legtöbb ember fejében a gyerekről, aki önállóan, minden lehetséges veszélyt kivédve, már egyedül is biztonságban magára hagy-ható. Ám amellett, hogy nem minden gyerek egyformán körültekintő, manapság már azzal is számolni kell, hogy a veszély nem csak a kézzel- fogható valóságból érkezik.

Linczmayer Tímea rendőr őrnagy, a Veszprémi Rendőrkapitányság címzetes előadója általános és középiskolákban tart előadásokat a diákoknak a nyári szünet veszélyeiről. Rendhagyó tanórái során szó esik idegenekről, közlekedésről, az online világ veszélyeiről is. Mint mondja, a legfontosabb a szülő-gyerek közötti kommunikáció.

- Fontos, hogy a szülők beszéljék meg a gyerekekkel otthon, hogy például legyen egy közös jelszókopogás, hogy abból tudja a gyerek, hogy a szülő ér haza, de tudatosítsák például azt is, hogy ha villany- vagy gázóra-leolvasás van, akkor ne engedjék be a gyerekek az idegen felnőtteket - hívja fel a figyelmet Linczmayer Tímea a legfőbb biztonsági tanácsokra.

Linczmayer Tímea rendőr őrnagy, a Veszprémi Rendőrkapitányság címzetes előadója a Botev iskolában is tartott előadást a diákoknak a nyári szünet veszélyeiről Fotó: Penovác Károly

- Ha van otthon vezetékes telefon, azt ne vegye fel idegeneknek, és ne bízzuk rá a gyerekre, hogy ő vegye át a postástól a csomagot. Azt is érdemes tudatosítani a rokonokban, ismerősökben, hogy ha a gyerekek egyedül vannak otthon, olyankor csak az menjen a házhoz, akivel ez meg volt beszélve. Próbáljuk megbeszélni vele, milyen csatornákat nézhet otthon a tévében, le lehet kódolni azokat a műsorokat, melyek túl erőszakosak, nem nekik valók.

Manapság - mivel szabad-idejüket nagyrészt online töltik a gyerekek - inkább az online világ biztonságára kell hangsúlyt fektetni. Néhány évvel, évtizeddel ezelőtt még az volt a legfontosabb, hogy ha lemegy a gyerek a játszótérre, akkor ne álljon szóba idegenekkel. Manapság is erről van szó, csak online.

- Kontrollálják egy kicsit, hogy a gyerek az interneten, videómegosztókon mit nézhet, és ügyeljenek arra, hogy milyen videókat készítenek a gyerekek unalomból, szabad-idejükben, hiszen ezeken keresztül rengeteg információ kerül ki a kiskorúról, a családról, a házról a világhálóra.

A rendőr őrnagy azt is elmondta, érdemes a nyári szünet előtt a sok online szabadidő miatt akár többször átbeszélni a gyerekkel az örök érvényű szabályokat: játékoldalakon se ismerkedjenek idegenekkel, mert az internetes zaklatás komoly veszélyeket rejt magában. Ne posztoljanak magukról kihívó képeket, ez főleg középiskolában jelent veszélyt, de ez a jelenség már általános iskolában is problémát okoz. Persze, a televízió, az internet a szülőnek könnyebbséget jelent, hiszen addig is elvan otthon a gyerek, míg ő dolgozik. Ám úgy tudják visszaszorítani a káros időtöltéseket, ha a szülő ad a kiskorúaknak más, értelmes tevékenységet. Nem várhatja el, hogy ne netezzen, ne tévézzen, ha nem ad neki helyette más alternatívát.

- A kisebb gyerekek esetében még csak-csak megoldják a szülők, hogy a nyár egy része táborban, a másik része a nagyszülőknél teljen, vagy az egy baráti társasághoz tartozó szülők felváltva felügyelnek a gyerekekre - meséli a tapasztalatokat Kiliánné Guath Viktória, a Hriszto Botev Általános Iskola pedagógusa. Úgy véli, a felsős korosztályt kellő felkészítéssel már egyedül lehet hagyni egy-egy napra, bár ez nagymértékben függ attól, melyik gyerek mennyire érett, megbízható.

Azért, hogy a fiatalok ne az utcán csellengjenek, hanem tartalmasan töltsék el szabadidejüket, több ifjúságsegítő, civil kezdeményezés indult már útjára. Veszprémben idén első alkalommal indul be az Alkohol-Drogsegély Ambulancia szervezésében a Holdsugár program, mely a Deák iskola előtti téren fiatalok irányított, szakemberek és önkéntesek által ellátott felügyeletét segíti majd a szünidő folyamán sportprogramok, kézműves-foglalkozások, társasjátékok biztosításával.

- Pingpongasztallal, csocsóval, társasjátékokkal várjuk majd a fiatalokat délután négy órától este tízig. A biztonságos időtöltés mellett a gyerekek olyan szakemberekkel is beszélgethetnek itt, akik életvezetési ismeretekkel, több élethelyzetre vonatkozó, megelőző jellegű tanácsokkal is segíthetik őket - mondta el Virányi Judit, az Alkohol-Drogsegély Ambulancia elnöke a Veszprém, a jövő biztonsága elnevezésű projekt részeként megvalósuló Holdsugár programról.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!