Hírek

2017.06.20. 15:00

Megfelelő a Balaton vízszintje

SZIGLIGET Lapunk egyik olvasója a Balaton vízszintje miatt aggódik. Kérdésével megkerestük Balassa Balázst.

Tóth B. Zsuzsa

A Balatoni Szövetség elnöke azt a választ adta, hogy a tó vízszintje teljesen normális. Mint mondta, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Balatoni Vízügyi Kirendeltség szakaszmérnökség-vezetője, Pécseli Péter is megerősítette abban, hogy a jelenlegi 109 centiméteres vízszint miatt felesleges aggódni, az nem alacsonyabb az átlagos szintnél.

- A Balaton jelenlegi átlagos szabályozási szintje a vízmérce szerinti 120 centiméter, vagyis ezen az átlagos vízmélységen próbálják tartani a Balatont. Jelenleg ez az átlagos vízmélység 109 centiméteren áll, amely nem tekinthető alacsonynak, hisz a Balaton körüli védműveket egykor 100 centiméteres átlagos vízszintre építették. A Balaton nem egy feszített víztükrű medence. A tavat nem lehet folyamatosan ugyanazon a vízmélységen tartani.

Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke Fotó: Pesthy Márton

Folyamatos tájékoztatást kapunk a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Balatoni Vízügyi Kirendeltségétől, és a Pécseli Péterrel folytatott legutóbbi személyes egyeztetés alapján is mondhatom, hogy nem alacsony a Balaton jelenlegi vízszintje - mondta Balassa Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!