Hírek

2017.07.04. 19:50

Idén 33 balatoni fürdőhely kapta meg a Kék Hullám Zászló minősítést

SIÓFOK Idén kiugróan javult a balatoni strandok szolgáltatásainak színvonala - mondta Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke kedden Siófokon, a Kék Hullám Zászló minősítést átadó ünnepségen, a zászlót 33 balatoni strand kapta meg.

MTI

A helyi önkormányzatokat tömörítő BSZ által 13 éve elindított strandminősítő rendszer idén tovább finomodott, a szolgáltatások színvonalát a korábbi három helyett már öt fokozattal, öt csillaggal jelölték. A június második felében elvégzett minősítésbe bevontak több balatoni civil társ-szervezetet, valamint a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságot is.

A családosok paradicsoma az ötcsillagos szigligeti strand Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Balassa Balázs elmondta, a Balaton körül mintegy 90 hivatalos strand található, amelyek mindegyike megkapta a minősítő rendszer felhívását. A minősítés egyértelműen a strandoló vendégek igényeiből indult ki, így fontos szerep jutott egyebek közt a tisztaságnak, a rendezettségnek, a vizesblokkok állapotának és felszereltségének. Pontozták a családbarát szolgáltatások és a játszóterek színvonalát, a sportolási lehetőségeket, a fák vagy az árnyékolók meglétét és a vízminőséget is. Ez utóbbi során arra a megállapításra jutottak, hogy tavaly óta kismértékben nőtt a strandok hínárosodása. Iszaposodást csak a Keszthelyi-öbölben tapasztaltak. A BSZ elnöke kiemelte, hogy a jelentős fejlődés a kormányzati fejlesztési forrásoknak is köszönhető amellett, hogy a strandüzemeltetők szemmel láthatóan évről évre többet tesznek a vendégek színvonalasabb kiszolgálásáért. „Egyértelműen érzékelhető a kormány csaknem kétmilliárd forintos strandfejlesztő csomagjának hatása" - mondta Balassa Balázs.

A legjobbaknak járó ötcsillagos Kék Hullám Zászlót tízen érdemelték ki: Vonyarcvashegy Lidó strandja, Balatongyörök községi strandja, Gyenesdiás Diási Játékstrandja, Szigliget községi strandfürdője, Balatonfüred Kisfaludy és Esterházy strandja, Balatonlelle Napfény strandja, Csopak községi strandja, Keszthely városi strandja és Balatonakali községi strandja. A többi 23 balatoni strand négy- és háromcsillagos minősítést ért el. Kétévenként hirdetik meg a legcsaládbarátabb strandnak járó díjat, amit idén a gyenesdiási Diás Játékstrandnak ítéltek oda, továbbá a legsportosabb strandnak járó díjat, amit 2015 után újra a vonyarcvashegyi Lidó strand nyert el. A leginkább kerékpárosbarát strandnak járó különdíj és vándorserleg ismét a balatonberényi közösségi strandé lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!