Hírek

2017.07.16. 20:40

Kiváló italok az idei borheteken is Badacsonytomajon

BADACSONYTOMAJ Már a megnyitó előtti este több száz vendéget vonzott az idei Badacsonyi Borhetek programja. Az ünnepélyes megnyitón, szombaton Krisztin N. László polgármester arról beszélt, hogy a borheteken idén két jeles évfordulót is ünnepelnek.

Tóth B. Zsuzsa

- Idén 1020 éves Badacsonytomaj, és 30 éve kaptuk meg a Szőlő és a bor nemzetközi városa címet. A jubileumon fejet hajtunk elődeink előtt, akik megalapozták a mi életünket is. A szőlő és a bor éve az idei, több rendezvényen hívjuk fel a figyelmet a badacsonyi borokra. A múlt hősei, a borvidékért sokat tett Kiss Ervin és Kozári Géza emlékére táblát avattunk, a jelen hősei pedig ma kínálják a boraikat itt nekünk - mondta a polgármester.

Kovács Zoltán államtitkár, a borhetek fővédnöke felhívta a vendégek figyelmét arra, hogy az egyik leghíresebb fesztivál a városban a boré, amelynek elkészültéhez sok veríték kötődik.

- Minden tiszteletem a gazdáké, akik kiváló borokat készítenek. A badacsonyi borok közül a kéknyelű és a szürkebarát azok közé tartozik, amelyekből nincs még egy másutt a világon - mondta az államtitkár. Hozzátette, hogy hazánkban minden adott ahhoz, hogy a termelők és a fogyasztók is tehessenek a magyar bor jó hírnevéért. A borheteken kínált borok előzőleg idén is a hegyközségi borversenyen mérettek meg.

Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke, Knolmajer Ferenc, a Szent György-hegy hegyközségi elnöke, Horváth Zoltán, Badacsonytördemic polgármestere, Borbély Gyula borász, Csizmadia László, a Vinum Vulcanum Borlovagrend avatómestere és Kovács Zoltán államtitkár koccint a megnyitón Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Az abszolút második helyezett a Borbély-pincészet, abszolút első helyezett a Németh-pincészet 2015-ös olasz- rizling töppedt szüretelésű bora lett. A Város Bora címet ezúttal a Sipos-borház 2015-ös félszáraz szürkebarát bora nyerte. A borhetek július 30-ig várják a legjobb helyi borokkal és sok programmal a vendégeket. Hétfő este a Mongoose Limit, kedden Járai Márk lép fel.

A Canarro tradicionális gipsy jazzt játszik 19-én, másnap a Lóci játszik zenekar mutatkozik be. Az F.R.B. 21-én szórakoztatja a közönséget, másnap a Stahl Barbara-Havai Gábor duó énekel. 23-án a Sean Koch Trio, másnap pedig a Cafe Quartet zenél. Szakonyi Milán 25-én lép színpadra, a Hello Kids és Gájer Bálint a következő estén. A 27-i vendég a Blahalouisiana, másnap újra a Stahl Barbara-Havai Gábor duó hallható, a Kerekes Band 29-én játszik világzenét. Július 30-án NÁGI, azaz Nagy Brigitta énekel. A borhetek DJ-je minden este Roger Bucks (Robi) lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!