Hírek

2017.07.02. 19:55

Harmincnapos zarándoklat: Mariazelltől futnak és tekernek Csíksomlyóig

Másodjára rendezik meg a napokban a Mária-maratont: ultramaratonisták és túrakerékpárosok teljesítik az 1400 kilométert a Mária-úton. A sportzarándoklat egy lelki közösség és egy egészséges életmód felmutatása.

Laskovics Márió

A rendezvény védnökei: Fabiny Tamás evangélikus püspök, Kocsis Fülöp görög katolikus metropolita és Székely János római katolikus püspök.

Makai Viktória hétszeres ultramaraton magyar bajnok és férje, László június 16-án Kocsis Fülöp metropolita áldását és útnak indító gondolatait követően startolt el Mariazellből, hogy Csíksomlyóig futva teljesítsék az emberfeletti, közel 1400 kilométeres távolságot, ezzel adva hálát családjukért. A harmincnapos zarándokútra együtt kerekedtek fel két kisgyermekükkel, és a róluk a helyszínen gondoskodó nagymamával. Eközben Holluby András kerékpárversenyző, ötszörös Top Maraton hegyikerékpárbajnok vezetésével, valamint két görög katolikus pap részvételével kerékpáros zarándokcsoport is teljesíti ezt a távot, egy kissé más ütemben, feleannyi idő alatt. – Ép testben ép lélek – tartja a régi mondás. Testünkkel sokat foglalkozunk manapság, de a lelkünkkel talán kevésbé tudatosan. A spirituális sportrendezvényünkön a mindennapi fizikai teljesítmény mellett az úton levés megváltoztató, felemelő lelkiségét élhetik át a részvevők – mondta el Szabó Tamás.

A jobbról álló Unger Tamás alpolgármester fogadta a csoportot, középen Makai László és Viktória
Fotó: Laskovics Márió

- Merthogy az egyes szakaszokhoz akár egy napra, pár órára is lehet csatlakozni a csoportokhoz - tudtuk meg Szabó Tamástól.

A sportzarándoklat megyénkben Pápa városát is érintette. A mélyen hívő református futó házaspárt, s a hozzájuk csatlakozókat a Fő téren Unger Tamás alpolgármester fogadta, és látta el frissítővel, jókívánságokkal a hátralévő időre. Majd este a Szent József-templomban látták vendégül a zarándokokat egy fogadásra, beszélgetésre, illetve vacsorára, amit a másnapi reggelivel együtt a Szent Anna-plébánia biztosított. Makai Viktória elmondta, keresztény futóként örültek a felkérésnek. Nem könnyen oldották meg logisztikailag a mindennapokból való kiszakadást, de épp ez a lényege a zarándoklatnak. Egy barátjuk vezeti a lakóbuszt, melyben a családjuk utazik.

- A családi, a házastársi és a személyes Isten-kapcsolataink erősítése végett vágtunk neki az útnak. Nagy öröm, hogy sok helyen csatlakoznak hozzánk, és minden településen szívélyes fogadtatásban van részünk, megkínálnak minket, városnézésre invitálnak. Felemelő, megtisztelő érzés, hogy meghúzzák a harangokat, amikor beérünk a városba, s hogy ránk bízzák személyes imáikat, hogy vigyük el Csíksomlyóra - számolt be meghatottan a válogatott ultramaraton-futó, aki hozzáfűzte, állóképessége segíti abban, hogy a lelki részre tudjon koncentrálni. Hozzáfűzte, az eddigi napok a meleg időben a tűrés, az állhatatosság, a kitartás, valamint a kegyelem jegyében teltek.

Makai László elárulta, számára testi és lelki felkészülés a zarándoklat. Lelki magasságokban és mélységekben egyaránt volt a pár nap alatt. Nejével felváltva futnak, de pár kilométert közösen is. Ő napi tíz kilométert vállal.

MÁRIA-MARATON

A futókat fogadó Salgó Ferenc kanonok-plébános elmondta, a mai elkényelmesedett világban a testi kihívás nagy önfegyelmet kíván. Ha eddzük a testünket, akkor lelkileg is könnyebben küzdünk meg a kihívásokkal. A Mária-maratonnak egységteremtő ereje van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!