Hírek

2017.07.24. 11:09

Mindig szolgálatban - Beszélgetés az év Veszprém megyei polgárőrével

Nemesgörzsöny – Vidéken egy polgárőr mindig szolgálatban van, hiszen errefelé mindenki ismer mindenkit és a lakosság számít ránk – fogalmazott a Naplónak nyilatkozva Buzás Sándor, aki a közelmúltban átvehette az év Veszprém megyei polgárőrének járó elismerést.

Polgár Tibor

Az 58 esztendős nemesgörzsönyi férfi a helyi polgárőregyesület 2009-es megalakulása óta tagja a jelenleg 18 tagot számláló szervezetnek, melynek 2012-ben az elnökévé választották, és ezt a tisztséget a mai napig ellátja. Emellett mezőőrként és a falu alpolgármestereként ugyancsak a lakosság szolgálatában áll. A 2016-ban folytatott társadalmi munkáját ismerte el az év polgárőrének járó díjjal a Veszprém Megyei Polgárőrségek Szövetsége.

– Ez az elismerés nem csak nekem szól, hanem valamennyi nemesgörzsönyi polgárőrnek, a helyi egyesületünknek, a közös munkánknak. Egy összetartó, baráti csapatot alkotunk, segítjük egymást mindenben, és persze lehetőségeinkhez mérten erősítjük a faluban a közbiztonságot, utóbbi volt a 2009-es megalakulásunk legfőbb célja – jelentette ki Buzás Sándor. Mint mondta, Nemesgörzsönyben egyáltalán nincs gond a közbiztonsággal, ami leginkább a rendőrség és a polgárőrség eredményes munkájának, együttműködésének, valamint a községben működő térfigyelő kamerarendszernek köszönhető, illetve annak, hogy a helyiek szabálykövetőek és figyelnek egymásra.

Buzás Sándor szívesen végez társadalmi munkát a faluja közbiztonságáért, de a szerinte indokolatlanul sok papírmunkával nem tud megbékélni Fotó: A szerző

– A legnagyobb problémánk az utazó árusokkal van, de ezt is tudjuk kezelni, én például mezőőrként rendelkezem rendészeti vizsgával. Azok az árusok, akik nem jelentkeznek be az önkormányzatnál és nincsenek meg a megfelelő papírjaik, nem árulhatnak a faluban, azonnal távozniuk kell innen. Ha ezzel kapcsolatban szabálytalanságot tapasztalunk, minden esetben rögtön értesítjük a rendőrséget. Nemrég néhány hívatlan vendégként érkező utazó árus 100 ezer forintért akart árulni nálunk 4-5 ezer forintot érő műszálas paplanokat. Nem jártak sikerrel, villámgyorsan el kellett hagyniuk Nemesgörzsönyt – emlékezett vissza a tapasztalt polgárőr.

Elmondása szerint az idősebbek körében különösen jelentős igény van a polgárőrök jelenlétére. – Mi is szeretjük biztonságban tudni az idősebb szeretteinket, és a gyermekeink, unokáink szempontjából sem mindegy, milyen a település közbiztonsága. Ez is motivál minket a minél eredményesebb polgárőrszolgálatban. Úgy tapasztaljuk, a jelenlétünk jelentős visszatartó erővel bír a potenciális bűnelkövetőek körében. Ugyanakkor nem árt tudni, hogy sokszor nem egyszerű a tevékenységünk, mivel mind a 18 tagunknak van munkája, így a szabadidőnk feláldozásával, és nem ritkán saját anyagi ráfordítással végezzük a szolgálatunkat. Egy polgárőr valójában mindig szolgálatban van, még akkor is, ha nincs rajta az egyenruha. Hiszen a faluban mindenki ismer mindenkit, és amikor hivatalosan nem vagyok szolgálatban, akkor is figyelek a településemre, a lakosságra. Nagyon jó kapcsolatot ápolunk a rendőrséggel, a szomszédos polgárőregyesületekkel, segítünk egymásnak a különféle helyi és környékbeli rendezvények zavartalan lebonyolításában, például a pápai városi ballagáson is rendszeresen közreműködünk – jegyezte meg Buzás Sándor.

Kérdésünkre kifejtette, a szolgálat elején bejelentkeznek a Pápai Rendőrkapitányságra, majd járőrözni indulnak, leginkább este, éjszaka. Ennek során végigjárják a falut, a közintézményeket, a temetőt, rápillantanak az idősek portáira, hogy például nincs-e nyitva az utcaajtó. Általában négy órát járőröznek, közben beszélgetnek a lakossággal, információt gyűjtenek. Sokszor a körzeti megbízottakkal közösen mennek szolgálatba.

A Nemesgörzsönyi Polgárőr Egyesület saját helyiségekkel, kerékpárokkal, téli-nyári egyenruhával, vadkamerával, adó-vevő készülékekkel is rendelkezik. A nemesgörzsönyi önkormányzattól kapott támogatásokon túl rendszeresen hozzájutnak belügyminisztériumi forrásokhoz is a megyei polgárőrszövetségen keresztül. – Ezt az összeget 3-4 hónap alatt el kell költenünk, de sokkal jobb lenne, ha maradhatna pénz az egyesületünk számláján, mivel így elkerülhető lenne, hogy a következő támogatás megérkezéséig a saját zsebünkből kelljen hozzátenni a működésünkhöz. Emellett az sem jó, hogy a támogatás mértéke csökkenő tendenciát mutat. A túlságosan sok, szerintem felesleges papírmunkával sem tudok megbékélni, ezen ugyancsak jó lenne változtatni – fűzte hozzá a tavalyi esztendő polgárőrének választott 58 éves férfi.

Buzás Sándor ezúton is megragadta az alkalmat, hogy köszönetet mondjon Kasza Józsefnek, a Pápai Rendőrkapitányság nyugalmazott rendőr alezredesének és Bitai Sándornak, a Pápa Városi Polgárőrség korábbi elnökének a nemesgörzsönyi polgárőröknek nyújtott sok-sok segítségért, támogatásért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!