Hírek

2017.08.22. 18:05

Rossz hír az allergiásoknak: egyre több pollen kerül a levegőbe

A hétvégi csapadékos időjárás miatt Veszprém megyében is csökkent a parlagfű pollenterhelése, a következő napokban azonban fokozatosan ismét egyre magasabb koncentrációban lesz jelen a levegőben a növény pollenje. Emiatt sokaknál jelentkezhetnek allergiás tünetek.

Marton Attila

Az Országos Közegészségügyi Intézet előrejelzése szerint szerdától az Északi-középhegység középső területeinek kivételével országszerte másodfokú riasztás lép életbe a parlagfűpollen mennyiségének nagyon magas szintje miatt: ez azt jelenti, hogy a gyomnövényre allergiások tünetei megfelelő kezelés nélkül erősödnek és állandósulnak.

Naményi Miklós elmondta, az immunterápia hatására tünetmentessé válik az allergiás beteg
Fotó: Penovác Károly

A többi allergiás náthához hasonlóan a parlagfű pollenjére érzékenyek is öt tünetet tapasztalhatnak a növény virágzásakor: tüsszentési ingert, orrfolyást, orrdugulást, szemviszketést és könnyezést - mondta el érdeklődésünkre Naményi Miklós, a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézet szakorvosa. A tüdőgyógyász kiemelte, amennyiben ezeket a tüneteket észleli valaki magán, jelentkezzen a háziorvosánál, aki, ha szükségesnek látja, beutalja a beteget szakorvoshoz. A tüdőgyógyász azt ajánlja, akinek allergiás náthára utaló tünetei vannak, látogasson el szakrendelésre is, ahol allergológiai vizsgálattal kideríthető, pontosan mely növény pollenje okozza a tüneteket. Naményi Miklós elmondta, a 2000-es évek közepén a megyében mintegy 15 ezer szénanáthás beteget tartottak nyilván, valószínűsíthető, hogy a pollenallergiával érintettek száma azóta tovább emelkedett. A szénanáthák kezelése gyógyszerekkel jól megoldható, a szakorvos azonban a betegség okát megszüntető immunterápia híve: ekkor a kezelés hatására érzéketlenné válik a páciens az allergénre, és teljesen tünetmentessé válhat.

A tüdőgyógyász arról is beszélt, a kutatások szerint a parlagfű-allergia örökölhető: amennyiben az egyik szülőnek vannak allergiás tünetei, a gyermek 25 százalék eséllyel lesz allergiás, ha mindkét szülő, akkor 75 százalék a lehetősége annak, hogy a gyermek is allergiás legyen.

A megyében is virágzik már a parlagfű
Fotó: Sági Ági

A szakemberek azt tanácsolják, aki allergiás a parlagfűre, az elkövetkezendő időszakban a lehető legkevesebb időt töltse a szabadban, a megszokottnál többször mosson hajat, gyakran és alaposan porszívózza a lakást, gyakran cseréljék az ágyneműt is, kerüljék a ruhák szabadban történő szárítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!