Hírek

2017.08.10. 16:30

Az idei nyári szezonban eddig tizenöten fulladtak meg a Balatonban

VESZPRÉM A prevenciónak napi szinten kell jelen lenni az oktatásban, már az óvoda előtti időszakban is megkezdődhet ez, hangsúlyozta a vízibalesetek megelőzése kapcsán Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke.

Kovács Erika

Bagyó Sándorral az idei rekordszámú vízibalesetről, illetőleg a lehetséges okokról, a megelőzésről beszéltünk. Információnk szerint az idei nyári szezonban eddig tizenöten fulladtak meg a Balatonban. Az elnök nemrég nyílt levelet tett közzé a közösségi oldalon, amellyel legfőbb célja a megelőzés, ehhez ötleteket, javaslatokat vár. A levél mellé egy fotót is mellékelt, amin egy holttest látható a víz mélyén.

- Nem tudom mi az oka a vízibaleseteknek, én csak az elszomorító tényeket látom. Minden egyes halálesetnél, ahol mi jelen voltunk, ott információkat gyűjtünk és kapunk arról, hogy azok a nagyon szerencsétlenül járt emberek igazából milyen viszonyban voltak a vízzel. Túlnyomó többségben megállapítható: vagy nagyon gyér volt az úszástudásuk vagy abszolút nem tudtak úszni, hangsúlyozta az elnök.

Bagyó Sándor hozzáfűzte, kollégáival, a hatóságokkal és a média segítségével sokat tesznek azért, hogy ez ne így legyen. Ezért nem söprik szőnyeg alá az ügyet, hanem felhozzák, beszélnek róla.

Bagyó Sándor elnök a vízibalesetekről: mindenki ébredjen fel, a jelenlegi tendencia álljon meg, hagyjuk ezt abba, figyeljünk egymásra, figyelmeztessük egymást, juttassuk el az alapvető információkat! Fotó: Kovács Erika

- Azt gondolom, hogy ez a tendencia nem maradhat így! - szögezte le. Mint mondta, voltak nagyon jó évek, amikor megfelelően értették az emberek, azt, hogy mik a vizek veszélyei. Ma vissza kell térni ahhoz, hogy a megelőzésre napi szinten kell felhívni a figyelmet!

- Nem szokványos, nyílt levelem kapcsán sok információ érkezett már. A baj mikéntje talán mélyebb, mint mi azt gondoltuk volna, így nem csupán figyelmetlenségről van szó. Azt gondolom, nagyon sokakhoz el sem jutott az alapvető információ, amit mondjuk én gyerekkoromban a szüleimtől megkaptam. A nevelés kérdését is újra kell gondolni! - fogalmazott.

Kiemelte a prevenció szerepét, hogy a vizek veszélyeit érintő, illetve a vízi balesetek megelőzésével kapcsolatos információkat mielőbb, már óvodás kor előtt megismerje a gyerek. Bagyó Sándor beszélt arról is, hogy rengeteg ötletük van, sokat egyeztetnek különböző fórumokon. Szerinte most a legfontosabb, hogy mindenki ébredjen fel, a jelenlegi tendencia álljon meg, hagyjuk ezt abba, figyeljünk egymásra, figyelmeztessük egymást, juttassuk el az alapvető információkat! Honlapjukon frissítették fürdőzési tanácsaikat, kiegészítették jogszabályokkal, és arra is utaltak, miért javasolták mindezt.

- Bízom benne, hogy ez a folyamat megáll, aztán nagyon alapos előkészülettel fel kell készülni a következő szezonokra. Hosszú és nagy munka vár ránk. A legfontosabb, hogy minden korosztályhoz el kell juttatni, hogyan kell viselkedni a vizekben, amelyben az úszásoktatásnak nagyon nagy szerepe van, illetve annak, hogy mindenki tanuljon meg úszni! A prevenciónak napi szinten kell jelen lenni az oktatásban, mely már az óvoda előtti időszakban is megkezdődhet! A megelőzéssel a legelső pillanattól kezdve foglalkozni kell! - tanácsolta az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!