Hírek

2017.08.02. 15:36

Megújították a családokba vetett hitet

Pápa – A nagyszülőkért felajánlott szentmisével, a jubiláló házaspárok megáldásával, a felújított orgona megszentelésével, s koncerttel ünnepelte idei búcsúját a Szent Anna-plébánia.

Laskovics Márió

Szent Anna a katolikus hagyomány szerint Szűz Mária édesanyja, Jézus Krisztus nagyanyja. Példája a családi élet értékére, megbecsültségére irányítja a figyelmet. A Szent Anna-plébánia ennek jegyében tartotta meg idei búcsúját a hétvégén. Szombaton rózsafüzér, illetve a nagyszülőkért felajánlott szentmise szerepelt a programban.

Három ifjú kántor adhatott koncertet az újraszentelt orgonán: Németh Ferenc, Urbanics Tamás és a főszervező Beller Barnabás

A vasárnapi búcsúi szentmisén megáldották a jubiláló házaspárokat, szám szerint tizenhetet. Voltak közöttük, akik az ötödik, de voltak, akik már a hatvanötödik házassági évfordulójukat ünneplik idén. Este litániát tartottak, majd újraszentelték a felújított orgonát, amelyen három ifjú kántor adott énekes koncertet többek között Bach és Kodály műveiből – tudtuk meg Salgó Ferenc kanonok-plébánostól.

Salgó Ferenc kanonok-plébános Farkas Ferenc segédletével szentelte meg újfent a Szent Anna-templom orgonáját

- A házasság egy szentség Isten áldásával, férfi és nő életközössége, a társak kölcsönös, hűséges, odaadó szeretetén alapul. Az utóbbi évekre visszatekintő szokásunk, az öttel osztható évfordulós házastársak megáldása jó alkalom a személyes kapcsolatuk megújítására. Továbbá bátorítás is a fiatalok felé, hogy ne féljenek a teljes elköteleződéstől. Lehet a mai időkben is tartós, életre szóló szeretetközösségben élni, családot alapítani – jegyezte meg a plébános.

Beller Barnabás időnként kántori szolgálatot végez a Szent Anna-plébánián

Beszámolt róla, hogy a plébánia védőszentjének ünnepére éppen befejeződött a templom tornyának felújítása.

A hívek pénzbeli adományaiból az ablakok alatti, illetve a belső felületeket újravakolták, a zsalukat újramázolták. Az orgona új motort kapott, kitisztították, újrahangolták. Az 560 ezer forint karbantartási költségből Pápa Város Önkormányzata 200 ezer forinttal vette ki a részét.

A Szent Anna-templom tornyát is felújították az ünnepre

A nagyteveli, kántorképzőt is végzett Beller Barnabás volt a koncert ötletgazdája. A jó bemutatkozási lehetőségre ő hívta meg pannonhalmi iskolatársait, barátait, a pannonhalmi Németh Ferencet, valamint a sárisápi Urbanics Tamást – mondta el Salgó Ferenc. Az atya háláját fejezte ki a hívek ünnepi adományaiért, a díszítő virágokért, az új oltárterítőkért pedig a Rózsafüzér Társulatnak mondott köszönetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!