Hírek

2017.08.11. 13:05

Találkozót szerveztek a külföldi önkénteseknek Tótvázsonyban

TÓTVÁZSONY Az EVS magyar fordításban Európai Önkéntes Szolgálatot jelent. Ezen a pályázati lehetőségen keresztül nonprofit szervezetek fogadhatnak hosszabb-rövidebb időre külföldi önkénteseket, akiknek a támogatásnak köszönhetően szállást, élelmet, utazást és egy kis zsebpénzt is tudnak biztosítani.

Molnár Sándor

Tótvázsony évek óta részt vesz a programban. Idén szeptemberben lesz a tízéves évfordulója annak, hogy az első önkéntes megérkezett a faluba. Ennek apropóján augusztus 5-én találkozót szerveztek azoknak a fiataloknak, akik legalább fél vagy egy évet töltöttek el itt és aktívan kivették a részüket a település életéből. A 10 év alatt 23 fiatal fordult meg a faluban. A találkozóra sokan eljöttek, akár Hollandiából vagy Erdélyből is, vállalva saját költségükön az utazást. Természetesen a szállást és a vendéglátást a szervezők biztosították.

- A fő cél az volt, hogy találkozzunk és megtudjuk azt, hogy amióta elmentek tőlünk, mi lett velük. Többekkel tartjuk a kapcsolatot, sőt olyan is van, aki azóta már Tótvázsonyban vagy Nagyvázsonyban él. A többség azonban messze lakik. Mindenkit megkértünk, hogy még otthon készítsen egy kis videót arról, hogy most éppen hol és mit csinál. Ezeket aztán közösen megnéztük - meséli Szendrei Szilárd, a Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesület elnöke.

A szervezők a kötetlen, jó hangulatú programokat részesítették előnyben a találkozón Fotó: Szendreiné Tombor Mária

A pénteki programban örvényesi strandolás is szerepelt. Este szalonnát sütöttek, ahová meghívták azokat a családokat, akik kötődtek egy-egy önkénteshez, akinek az itt-tartózkodása alatt szinte „pótszülei" lettek. Másnap a falu kemencéjénél készítettek kacsacombot, kártyáztak, beszélgettek, majd a délután a klubban folytatódott az elmúlt tíz év történéseinek felelevenítésével. A jó hangulatú második napot éjszakai fürdőzéssel zárták. Az EVS-hétvégére 11 önkéntes érkezett személyesen, de sokan küldtek videót azok közül is, akik nem tudtak eljönni a találkozóra. A fiatalok a Tótvázsonyban tanultakat hasznosították a további életük során. Így lett például fotós a Hollandiában élő Lóri, vagy egy ifjúsági ház vezetője a német Rahel. A visszajelzésekből kiderült, sokat tanultak itt, és pozitívan emlékeznek életük ezen időszakára, amely sokuk számára az első lépés volt az önálló élet és a munka világában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!