Hírek

2017.08.07. 14:59

A család egysége és az igaz hit ereje - A Veszprémi Főegyházmegye hittan tábora

VESZPRÉM/GYŐR - A harmonikus családi kapcsolatok erősítése érdekében szervezett tábort nemrégiben a Veszprémi Főegyházmegye Családpasztorációs Irodája.

Penk Tímea

A program húsz évvel ezelőtt indult, a tábort kétévente tartják a Főegyházmegyében élő családoknak.

- Az idei év tematikája Lisieux-i Szent Teréz imájára épült: Anyámnak, az egyháznak a szívében szeretet leszek - ismertette Fodor János devecseri plébános, aki a Veszprémi Érsekség családpasztorációs referense. Munkatársaival színes programot állítottak össze, és az önkéntesek is sokat dolgoztak a győri tábor sikereiért.

A szülők délelőtti tematikus programját kiscsoportos beszélgetések követték, majd közös fórumon is megvitatták a felmerült kérdéseket.

A meghívott előadó, Bakos Rafael karmelita atya Szent Teréz családjának az életét ismertette. Bemutatta, hogyan tud egy család szeretetben megmaradni a sok betegség és küszködés ellenére is - mondta Fodor János. Hozzátette, nemcsak Terézt, hanem a szüleit is szentté avatták két évvel ezelőtt.

A táborban a gyermekeknek külön programokat szerveztek életkoruk szerint, a bölcsődéstől a középiskolás korig. A fiúk és a lányok számára foglalkozást szerveztek a felnőtté válással járó folyamatokról annak érdekében, hogy ne ijedjenek meg a változásoktól, ismerjék meg és tisztelni tudják testüket. Az atya szerint a felkészülést már fiatal korban el kell kezdeni.

- Az ember egésze ajándék. Kamaszkorban különösen fontos az önismeret és az önelfogadás, valamint az, hogy a fiatalok is megtalálják saját helyüket az egyházban - hangsúlyozta a plébános.

A lelki életben való megerősödés mellett a táborban a pihenés, a kikapcsolódás és a közös élmények is kiemelt szerepet kaptak. Eljuthattak a győri élményfürdőbe, a Püspökség kiállításaira, az állatkertbe és a diákolimpiára. Kalácsot sütöttek, játszottak, zenés programokon, társastánc tanításon, esténként teaházban vehettek részt, és a záró esten a családok is felléptek különböző műsorszámokkal.

- A szervezők a szeretet perspektíváját szerették volna kiterjeszteni az élet más területeire is, egy a cigánypasztorációban dolgozó pedagógus is résztvevője volt két tanítványával a tábornak. Bemutatták életüket, kultúrájukat, a gyerekek barátokra találtak- mondta János atya, aki lelki vezetőként is jelen volt a táborban. Sokan felkeresték, hogy gyónjanak vagy beszélgessenek vele.

- Kétszázötvenen vettek rész a táborban. Több család beszámolt olyan nehézségről, elakadásról, amit nehéz volt feldolgozniuk. Öröm volt látni, ahogyan a táborban a családtagok megtalálták a belső nyugalmukat - hangsúlyozta a plébános. Elmondta, hogy Márfi Gyula érsek is meglátogatta a táborozókat, és saját gyermekkoráról mesélt nekik.

A húszéves jubileumi tábor résztvevői megnézték a korábbi összejöveteleken készült képeket, és örömmel fedezték fel magukat a régi felvételeken. A táborozók többsége visszajáró vendég. A családpasztorációs referens reméli, hogy az idei táborra is szívesen emlékeznek vissza a résztvevők.

János atya rövidesen Devecser helyett Keszthelyen folytatja szolgálatát, bízik abban, hogy ezt a hívek zökkenőmentesen élik meg. Azt kívánja, hogy a változás számukra újabb kapukat nyisson meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!