Hírek

2017.09.05. 19:30

Meg kell szüntetni a bűzt - Vizsgálat indul a királyszentistváni hulladéklerakónál

KIRÁLYSZENTISTVÁN Azonnali vizsgálat indul a királyszentistváni hulladéklerakónál, hogy mielőbb sikerüljön meghatározni, mi okozza a térségben élők mindennapjait megkeserítő bűzt.

Szabó Péter Dániel

Az ígéretek ideje lejárt, cselekedni kell, jelentette ki az összegyűlt polgármesterek, politikusok és hulladékgazdálkodási szakemberek előtt Kontrát Károly országgyűlési képviselő a királyszentistváni hulladéklerakónál tartott kedd délutáni bejáráson. - Nagyon sokan megkerestek a környékről azzal, hogy mára elviselhetetlenné vált a hulladéklerakónak betudható bűzhatás. Kérték, hogy tegyek, tegyünk konkrét intézkedéseket a probléma mielőbbi végleges megoldásáért.

- A huszonnegyedik órában vagyunk, mindenképp cselekedni kell, hogy megszűnjön a bűz. Azért is hívtuk össze a mai találkozót, hogy minden érintett fél bevonásával vizsgáljuk meg a kérdést, hiszen az itt élők jogos igénye, hogy szagmentes környezetben éljenek - tette hozzá Ovádi Péter, a Fidesz Veszprém megyei 1-es számú választókerületének elnöke.

- Az elmúlt időszakban több alkalommal is vizsgáltuk a hulladéklerakó működését. A hatósági ellenőrzések során kiderült, hogy a létesítmény nem a környezethasználati engedélyben foglaltak szerint működik, ezért bírságot is kiszabott a kormányhivatal. Nyitottak vagyunk az együttműködésre, a mi célunk is az, hogy a szabályokat betartva működjön a lerakó, s ne szenvedjenek a térségben élők a bűztől - fűzte hozzá Takács Szabolcs Veszprém megyei kormánymegbízott.

Kontrát Károly (jobbra) hangsúlyozta, az ígéretek ideje lejárt, cselekedni kell
Fotó: Szabó Péter Dániel

A bejáráson ott volt Weingartner Balázs, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója is, aki a Naplónak elmondta, a hulladéklerakót üzemeltető cég vezetője társaságában már kedden technológiai szemlét tartottak a területen. - A beérkező vegyes hulladék egy háromlépcsős technológiai láncon megy át. Ezeket a lépcsőket egyenként ki kell kapcsolnunk ahhoz, hogy megnézzük, hol lehet a probléma forrása, azaz mi eredményezi a bűzhatást. Ez azonban időbe telik, becsléseink szerint november végére lehet eredménye a részletes vizsgálatoknak. Ez idő alatt lehetnek olyan időszakok is, amikor a lerakó kevesebb hulladékot tud fogadni, így azt ideiglenesen a környéken található más ilyen jellegű létesítményekben helyezzük majd el - mondta el Weingartner Balázs. Az elnök-vezérigazgató hozzátette, ha a vizsgálat eredményei szükségessé teszik, technológiai változtatásra is nyitottak, a további korszerűsítésre a szükséges anyagi forrás is rendelkezésre áll.

- Az első bejelentést öt éve tettük meg a hatóságnál, sajnos azóta sem sikerült megoldást találni a problémára. Mára eljutottunk oda, hogy nem csak időközönként, hanem a széliránytól függően napi rendszerességgel érezzük a bűzt Királyszentistvánon. Nem lehet egy életet úgy leélni, hogy állandóan be kell csukni az ajtót, az ablakot, mert még étkezni sem lehet a szagoktól. Ezt senki sem várhatja el a településen élőktől - mondta el kérdésünkre Kőszegi Ilona. Királyszentistván polgármestere hangsúlyozta, a bűz mára nemcsak náluk, hanem a térségben lévő településeken is állandó gondot okoz, az itt élő mintegy 10 ezer embert képviselve fogtak össze az érintett települések polgármesterei, hogy megoldást találjanak. Remélik, hogy ezúttal sikerrel járnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!