Hírek

2017.09.01. 16:35

Egy tál dödölle - Népi ételek kóstolója Ajkán

Sokan állták körül a szombati dödöllefesztiválon azt a sátrat, amelyben a ma már csaknem teljesen elfeledett paraszti ételt, a dödöllét sütötték.

Tisler Anna

A Nosztalgia nyugdíjasklub szervezte programra vidékiek is ellátogattak. A Bódé városrész közösségi háza előtti téren népi ételek, saláták, házi lekvárok és szörpök kóstolója mellett kulturális műsor várt mindenkit. A Nosztalgia és az ajkai Diabétesz klub nőtagjai közel 400 dödöllét készítettek, amit tejföllel és fokhagymás tejföllel kínáltak. Ugyancsak helyben készítették a lángost, főzték a gulyást és erdélyi recept alapján töltötték a káposztalevélbe a húsgombócot.

A szervezők már a sátrak díszítésével is mutatták, hogy gasztronómiai jellegű a program. A tagok által a bolgárkertben megtermelt zöldségeket használtak fel. A saláták is az ott termett zöldségekből készültek. Volt céklasaláta, vitaminsaláta, uborkasaláta. A készítőktől megtudtuk, hogy édesítőszert és tartósítószert nem használtak, gondoltak a cukorbetegekre is.

Kaufmann Ambrusné, Baráth Miklósné és Molnár Istvánné készítette a dödöllét
Fotó: a szerző

A helyi négygyermekes édesanya, Herbentné Cserményi Virág szörpöket vitt. Az érdeklődők kérdéseiből kiderült, ma már kevesen tudják, hogy a vadon is megtermő mirabolánból kiváló szörp készülhet.

Szimeiszter Imrénétől, aki 17 éve vezeti a klubot, megtudtuk, hogy a város 18 civil szervezetét hívták meg, és bárhonnan szeretettel fogadták az érdeklődőket. A meghirdetett kezdési időpontban, két órakor már több százan voltak, de egyre csak érkeztek az érdeklődők. A nap folyamán sokat segítettek a Diabétesz klub tagjai, akikkel a nosztalgiások a bolgárkertben végzett munka során barátkoztak össze.

A fesztiválon a finom ételek mellé kulturális programot is kaptak a résztvevők. Az Orchidea nyugdíjasklub tagjai, a nosztalgiások programjainak gyakori fellépői country táncot adtak elő. Az Ajkai Bányász Fúvószenekar fiataljai szórakoztatták a közönséget, majd a veszprémi Pannon Várszínház művésze, Keresztesi László énekelt régi slágereket és operettdalokat. A művész a közönséget is megénekeltette.

A klub tagja, Szimeiszter Imre ezúttal zenével szórakoztatta a résztvevőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!