Hírek

2013.12.13. 16:04

700 millió forint a Pápai Hús élőállat beszállítóinak

Pápa - Lezárult a Pápai Hús 1913 Élelmiszeripari Feldolgozó Kft. sertés élőállat-beszállítóinak kifizetése, összesen 700 millió forintot kaptak a gazdák – közölte mai sajtótájékoztatóján dr. Áldozó Tamás, Pápa város polgármestere.

Nagy Imre

A városvezető emlékeztetett, első körben 151 élőállat-beszállító részesült támogatásban, amire a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) 448 millió forintot fizetett ki. A második körben azok a gazdák jutottak összességében 250 millió forintos kiegészítő juttatáshoz, akiknek az első körben nyújtott támogatást meghaladó mértékű követelésük állt fenn a pápai húsipari vállalattal szemben.

Első körben - a szeptemberi kormánydöntés értelmében – a kifizetések az uniós állami támogatási szabályok szerint, a csekély összegű  támogatással történtek meg, ennek lehetőségét használta ki a VM a Pápai Hússal szemben követeléssel rendelkező sertés élőállat-beszállítók lejárt és elismert tartozásainak kifizetésére.

Áldozó Tamás elmondta, tekintettel arra, hogy a társaság további 28 élőállat-beszállítóját a csekély összegű  (de minimis) támogatási keretek között nem lehetett teljes mértékben kompenzálni, ezért a Vidékfejlesztési Minisztérium kidolgozott egy olyan konstrukciót, amely alapján lehetőség nyílott a fennmaradó követelések megelőlegezésére. Mindezek alapján a VM megalkotta a Pápai Hús 1913 Kft–vel szemben követeléssel rendelkező élőállat-beszállítók számára fizetendő kiegészítő juttatás igénybevételéről szóló rendeletet, amivel az érintett gazdák a de minimis összegén felüli követeléseiket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarára (NAK) engedményezték, amelynek fejében kiegészítő juttatást kaphatnak. Az engedményezéssel érintett követelésekre a VM mintegy 250 millió forintot fizet az érintett gazdáknak, miután az engedményezési szerződéseket a NAK-kal megkötik.

- A Kormány minden lehetséges eszközzel segített, amivel az élőállat-beszállítókat kompenzálni tudta, megőrizve ezzel a vidéki munkahelyeket, valamint jó minőségű alapanyag-ellátást biztosítva a magyar húsiparnak - hangsúlyozta a sajtótájékoztatón dr. Áldozó Tamás.

A döntéssel kapcsolatban közleményt juttatott el a Naplóhoz Gőgös Zoltán, az MSZP országgyűlési képviselője és Grőber Attila, helyi önkormányzati képviselő.

- Tavasz óta folyamatosan és minden fórumon jeleztük: a gyár, és az időközben tulajdonossá vált önkormányzat saját erőből nem képes a problémák kezelésére. Karácsonyra végre a kormány is belátta, hogy nem hagyhat veszni 1000 munkahelyet. Reményeink szerint a gyár a jövőben ismét normálisan működhet és tovább öregbítheti a város hírnevét itthon és külföldön egyaránt. Ám a segítség csak akkor lesz tartós, ha az élelmiszeripart érintő túlzott elvonások csökkennek, ha a lakossági rezsicsökkentés terheit nem a vállalkozásokkal fizettetik meg. A pápai húsüzem szenvedéstörténete nyilvánvalóvá tette, hogy az áfacsökkentés elkerülhetetlen. A gyár sikeres reorganizációja közös érdek. A mindenkori kormánynak ebben, ahogy eddig is, úgy ezután is együttműködést ajánlunk - fogalmaztak a politikusok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!