Hírek

2012.05.04. 06:34

930 éves a község

Öskü - A település első írásos említését tartalmazó, 930 éves okiratot mutatott be csütörtökön a művelődési házban dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és Gyapay Zoltán polgármester.

Szabó Péter Dániel

- Közösségek jöttek és mentek az elmúlt évszázadok alatt, egyvalami azonban megmaradt: a falu, Ösbő vezérre emlékezve a nevével. Öskü település történelme a Kárpát-medence történelme is egyben. A magyarság itt megtelepedve, találkozva más közösségekkel, népekkel, békében élve vált eggyé. A sokszínű kulturális örökség adja a nemzet, s adja Öskü erejét is - mondta el ünnepi köszöntőjében dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, majd Gyapay Zoltán polgármester társaságában leleplezte a település első írásos említését bizonyító dokumentumot, amelynek hiteles másolatát egyébként bárki megtekintheti a művelődési házban.



A település évezredes történelméről Gyapay Zoltán beszélt a megjelenteknek. Elhangzott, a veszprémi püspök kérésére ugyanis a később szentté avatott I. László készíttette 1082-ben azt a latin nyelvű egyházmegyei összeírást, amelyben Villa Ees néven először szerepelt a mai Öskü község. Ezt követően a helyi Tasner Antal Általános Iskola I. (Szent) László királyról szóló műsorával zárult a nívós rendezvény. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!