Hírek

2015.07.27. 17:22

A Balaton nem kádfürdő - Sokan még mindig nem figyelnek eléggé saját testi épségükre

Veszprém - Több áldozata volt idén már eddig a Balatonnak, mint a korábbi években egész nyáron. Azért követelhetett eddig öt áldozatot a tó, mert többen jöttek a Balatonhoz, hiszen eddig majdnem minden nyári napon lehetett fürödni.

Marton Attila

A parttól nem messze találták meg hétfőn a szombaton a balatonfüredi kempingnél a tóban eltűnt férfi holttestét- értesült a Napló. Riporterünk éppen a helyszínen vett fel egy anyagot, mikor megtudta a hírt. Tar Mihály, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szóvivője megerősítette, hogy valóban találtak egy embert hétfőn a partok közelében, akinek azonosítása még tart.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk: információink szerint szombaton egy középkorú szlovákiai magyar pár vízibiciklit kölcsönzött a kempingben, majd erről a járműről a pár férfi tagja a vízbe esett vagy ugrott, fel azonban már nem bukkant. Párja azonnal segítséget kért más vízibiciklisektől, akik közül egy férfi kereste a víz alatt, de nem találta. A Napló úgy tudja: a szerencsétlenül járt férfi szívinfarktusban halt meg.

Több áldozata volt idén eddig a Balatonnak, mint a korábbi években egész nyáron. Az ezt megelőző években ugyanis öt alatt maradt a halálos vízi balesetek száma, míg az idén már most, július végén elérte ezt a számot – mondta a Naplónak Tar Mihály. Hárman vízibicikliről kerültek vízbe, egy ember egy vitorlásról, egy másik pedig kajakról esett a tóba. Talán ezért ennyire sok az áldozat, mert többen jöttek idén a Balatonhoz, hiszen a nyáron eddig csaknem minden nap lehetett fürödni – tette hozzá.

Tar Mihály hangsúlyozta: sokan még mindig nem figyelnek eléggé saját testi épségükre, ugyanis mind az öt halálos baleset megelőzhető lett volna, ha az áldozatok viselnek mentőmellényt. Ötből három esetben ráadásul úszni nem tudó fiatalokról van szó.

Másodfokú viharjelzésben ki sem adják a vízibiciklit – mondta a Naplónak Molnár Gergő. Fotó: Prevics Éva

Tar Mihály elmondta: ha valaki eltűnik a vízben, egy speciális, víz alatt látó eszközzel vizsgálják át a környéket, nagyon fontos azonban, ha nem egyedül van a vízben az áldozat, társa alaposan figyelje meg az eltűnés pontos helyét, mert az megkönnyíti a keresést. Figyeljék a bójákat vagy nézzenek rá a vitorlás GPS jelére. Az eltűnt áldozatokat addig keresik, amíg van értelme – fogalmazott Tar Mihály. Ez egy-másfél óra, ezután már szinte felesleges a keresés, hiszen a szerencsétlenül járt áldozaton nem lehet segíteni. A vízimentők emellett állandóan hangsúlyozzák, hogy felhevült testtel senki ne ugorjon a vízbe.

A vízibicikli-kölcsönzőben is felhívják arra a figyelmet, ha a szokottnál erősebb a sodrás. Elsőfokú viharjelzéskor elmondják, hogy maradjanak a part közelében, másodfokú viharjelzésben pedig ki sem adják a vízibiciklit – mondta a Naplónak Molnár Gergő, az egyik balatoni vízibicikli-kölcsönző munkatársa. A fiatalember a Naplónak úgy nyilatkozott: bár nem kötelező a mentőmellény viselése a vízibiciklin, ha kisgyermekes családot látnak, nekik mindig ajánlják és ingyenesen biztosítják is a védőeszközt.

A fürdőzőknek tudatosítaniuk kell magukban, hogy a Balaton nem fürdővíz: nem ismerhető a pontos mélysége, és nem láthatók a vízben lévő tárgyak, mondta Balla György balatonakali háziorvos. Harminc éve praktizál a Balaton-parti településen, találkozott már olyan esettel, hogy valaki egy vízben lévő karóra ugrott, ami felnyársalta, egy másik esetben pedig a stégről vízbe ugró fiatal négy végtagja is lebénult. A fejesugrást lehetőleg kerülni kell, és felhevült testtel még akkor sem szabad beleugrani a vízbe, ha kellemesen melegnek ítéljük. A fürdőzőnek tisztában kell lennie a saját kondíciójával, ne távolodjon el túlzottan a tó partjától. Ittas állapotban tilos a vízbe menni, mert sokkal hamarabb kifáradhat valaki és érheti rosszullét. Hozzátette: szívbetegek, magas vérnyomású betegek és cukorbetegek vegyék figyelembe a bajukat, és a bójákon túl ne ússzanak be a vízbe, magyarázza a háziorvos.

Vízbefulladás esetén három percen belül van esély a sikeres újraélesztésre, ha öt perc eltelik, hiába sikerül elindítani a szívkeringést, az oxigénhiány miatt maradandó agykárosodást szenvedhet az illető. Stabil helyre hanyatt kell fektetni az eszméletlen, nem lélegző sérültet, és az elsősegély-tanfolyamon tanult szívmasszázst el kell kezdeni a szakmailag előírt ritmusban, ennek megkezdése előtt azonban fontos, hogy szabaddá tegyük a légutat.

A vízi rendészet az 1817-es telefonszámon elérhető, és a bajba sodródott személyek a Balatonhelp nevű okostelefonos alkalmazással is jelezni tudják a vízi mentőknek, hova kell menniük.

A háziorvos sok nyaralóvendéggel találkozik, akik kagylóba, esetleg horogba lépnek. Mivel ezek a sérülések elfertőződhetnek vagy begyulladhatnak, érdemes orvoshoz fordulni ilyen esetben. Aki a vízen vagy a vízben tartózkodik, figyeljen a viharjelzésekre, mert ezzel megelőzhetők a balesetek, tette hozzá a háziorvos.

A balatoni viharjelzések értelmezése

A balatoni mólókon korábban viharkosarakat és jelzőrakétákat használtak viharjelzésre. A mostani fényjelzőrendszer a tóbármely részéről jól látható és észlelhető. Első- fokú viharjelzésnél a szél várhatóan erősebb lesz, mint 45 kilométer, azonban nem haladja meg a 60 kilométeres sebességet. Az elsőfokú viharjelzés arról ismerhető fel, hogy a vihart jelző fény 45-ször villan fel egy percen belül. Ezt a jelzést látva már jó, ha csak a part közelében tartózkodunk akár fürdőzünk, akár csónakázunk. A másodfokú viharjelzésnél a vihart jelző fény percenként 90-szer villan fel, ekkor a jelzés észlelését követően rögtön el kell hagyni a Balaton vizét. (Forrás: aktualitasok.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!