Hírek

2012.04.24. 17:28

A beteg szívek doktora

Veszprém - Mit nem adnának a betegek egy olyan személyes hangú beszélgetésért dr. Veress Gábor főigazgatóval, a füredi szívkórház neves főorvosával, amilyenben a diákoknak volt részük.

Bartuc Gabriella

A veszprémi Gastroker szakközépiskolában tartott rendhagyó osztályfőnöki órát a főorvos kedden a  Nemzeti Erőforrás Minisztérium jóvoltából a nemzedékek közötti párbeszéd program keretében. Dr. Veress Gábor elmesélte az életét, amit a szívgyógyászat, a családja és a futball tölt ki.

Székelyudvarhelyről származnak, a nagyapja  református tanító volt, a következő generációk viszont már Pápához, illetve Füredhez kötődnek. A Türr gimnáziumban érettségizett, a debreceni orvostudományi egyetemen diplomázott, közben NB II-es csapatban futballozott. A mozgás fontosságát előadása tudományos részében is hangsúlyozta, mint egyik kiváló ellenszert korunk civilizációs betegsége, az infarktus ellen. Beszélt egy rendkívül ígéretes eredményről, amit a svédek és a norvégok értek el. Évente 15 ezerrel kevesebben halnak meg infarktusban Norvégiában, s nem annyira a koszorúérműtéteknek és az értágításnak hála, mint az egészséges életmód terjedésének. Ne dohányozzunk, táplálkozzunk egészségesen és ne stresszeljük magunkat - sorolta a főorvos a diákoknak. Talán az utóbbit lesz a legnehezebb betartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!