Hírek

2013.05.28. 13:20

A diákkori emlékektől a parancsnoki székig

Katonai szolgálatát szülővárosában kezdte, de járt missziós küldetésben Afganisztánban, és feladatot teljesített Olaszországban is.

Nagy Imre

Aztán ismét Pápára került, ahol többféle beosztást töltött be. 2013. február 1-je óta ő a bázisrepülőtér parancsnoka. Gangler László ezredes volt a vendége a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör hétfő esti, az evangélikus gyülekezeti teremben tartott összejövetelének.

Volt diákját elsőként Borbély Lajos, a kör elnöke köszöntötte, majd a hagyományok szerint Polgárdi Sándor esperes hangolta rá a szépszámú hallgatóságot az est témájára.

Ezt követően Gangler ezredes vetített képes előadásában elsőként katonai pályájáról, szolgálati helyeiről szólt. Amikor 1965-ben megszületett, édesapja, bátyja is katona volt. A bázisrepülőtér mostani parancsnoka 1988-ban végzett Szolnokon vadászirányító megfigyelőként.

Gangler László ezredes, Polgárdi Sándor esperes és Borbély Lajos, a kör elnöke (Fotó: Nagy Imre)

Pápára került, majd 1999-től a Zrínyin folytatta tanulmányait. A 2000-ben megszűnt pápai vadászrepülő ezred kétségessé tette későbbi itthoni munkáját, ám hamar eldőlt, hogy a bázis tovább élhet. Addig, 2007-2008-ban Afganisztánban, majd 2008-2012 között Olaszországban, a NATO Egyesített Légierő Hadműveleti Központjában teljesített szolgálatot.

Itthon előbb megbízott, majd kinevezett parancsnoka lett a bázisrepülőtérnek. Gangler ezredes a repülőtér 1936-ban kezdődő építésétől a mai napig ismertette annak történetét, beszélve a ma aktuális legfontosabb feladatokról, a Pápára települt, tizenkét nemzet által működtetett nehéz légiszállító ezred tevékenységéről, a magyar és külföldi katonák kiváló együttműködéséről.

Ma hatszáznegyven magyar katona teljesít szolgálatot a repülőtéren, aminek jövőjéről is szólt előadásában, kiemelve a kettős hasznosítást, a szállítóprogram esetleges bővítésének lehetőségét, illetve egy logisztikai központ kialakítását. Az előadást követően a közönség tette fel kérdéseit a parancsnoknak, akli az est folyamán számos élményét osztotta meg az érdeklődőkkel.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!