Hírek

2012.11.08. 19:15

A digitális írástudatlanság veszélye

Balatonfüred - A közigazgatásnak kell a polgárt szolgálni, nem fordítva. A fentieket Nuno Correia, a Portugál Kormány Miniszterelnökségének államtitkársági kabinetfőnöke hangsúlyozta a harmadik alkalommal megrendezett Infotér konferencián, melyen az információs és kommunikációs ágazat aktuális kérdéseit vitatják meg a kormányzat, a közigazgatás és a vállalkozói szféra érintett vezetői.

Az Informatika a Társadalomért Egyesület és az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége közös rendezvényének két napja alatt összesen mintegy nyolcszázan hallgatják a több tucatnyi előadást, kerekasztalbeszélgetést. Az egyik fő téma, amiről a bevezetőben idézett portugál szakember is beszélt, a közigazgatási munka, a hivatali, hatósági ügyek intézésének, a hivatalok és a polgárok kapcsolatának elektronizálása.

Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke köszöntőjében úgy vélte, hogy Magyarország versenyképessége, beleértve az itt élő emberek, az itt működő cégek és az állam versenyképességét is, a hazai infokommunikációs piac fejlettségén, dinamikus fejlődőképességén múlik. A szolgáltatások minél szélesebb körű elterjesztése az egyetlen 21. századi út, ami révén jobbá, szabadabbá, boldogabbá tehetjük életünket - vélte az elnök.

Hasonlóan vélekedett a többi előadó is. Többen úgy vélték, hogy a meghozott vagy elmaradt döntések szerint az ország vezetői mindmáig nincsenek igazán tisztában az ügy súlyával. A szakemberek szerint a digitális írástudatlanság egyre inkább akkora gonddá válik, mint egykor az analfabetizmus volt. S ahogy száz évvel ezelőtt az írástudatlanság, most a digitális világ nem megfelelő ismerete, használata okozhatja egy egész ország lecsúszását. A konferenciám csütörtökön az esti órákban tartott előadást közigazgatási rendszer átalakításához kapcsolódó informatikai feladatokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!