Hírek

2016.02.21. 15:54

A dunántúli evangélikus egyházkerület indulására emlékeztek

Veszprém – Isten megajándékozott a harmadik kerület újraindulásával, mondta Ittzés János nyugalmazott evangélikus püspök a veszprémi istentiszteleten.

Balla Emőke

A korábbi dunántúli egyházkerület 1952-ben szűnt meg, az új egyházkerületi felosztás szerint az országot hosszanti irányban kettévágták, északi és déli egyházkerületre osztották. A gyülekezetek távol estek egymástól, a Dunántúl lelki és területi egysége megszűnt. A Magyarországi Evangélikus Egyház Zsinata 1997 februárjában döntött a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület újjáélesztéséről. 2000-től az ország nyugati gyülekezetei Ittzés János kőszegi lelkészt püspöknek, Weltler János veszprémi gyógyszerészt egyházkerületi felügyelőnek választották, 2000 szeptemberében iktatták be őket a győri öreg templomban. Ezután megalakult – újjáéledt – a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület. A zsinat februári határozatáról minden évben megemlékeznek; kezdetben egyházkerületi napot szerveztek más-más helyszínen, a kerület különböző gyülekezeteiben, az utóbbi években istentiszteleteken adnak hálát az önálló kerületért.

Veszprémben Ittzés János a kijelölt napi ige, Pál apostol thesszalonikaiakhoz írt levelének alapján prédikált: "Az az Isten akarata, hogy megszentelődjetek. ... Mert nem tisztátalanságra hívott el minket az Isten, hanem megszentelődésre." (1Thessz 4,1–8)

Böjt második vasárnapja az emlékezés és az emlékeztetés napja. Istent arra kérjük, hogy egyrészt emlékezzék meg arról, amit értünk tett („Emlékezz meg, Uram, irgalmadról és kegyelmedről”), másrészt arra, hogy ne emlékezzen meg bűneinkről, gazságunkról, nyomorúságunkról. A dunántúli egyházkerület 107 anyagyülekezetében emlékeznek arra, hogy Isten megajándékozta népét a kerület újraindulásával, mely újraépíthette korábbi gazdag tevékenységét. Bár a keresztségben Isten gyermekei, szentek lettünk, mégis mindig biztatni kell bennünket a megszentelődésre, hiszen az ördög is munkálkodik, könnyen a csapdájába eshetünk. Isten irgalmas kegyelme nem fér meg a tétlenséggel; a megszentelődés útján mindig haladnunk kell előre. Istenéi vagyunk, ezért kell megszentelődnünk.

A liturgiát Isó Dorottya és Isó Zoltán veszprémi lelkész végezte. Az istentiszteleten Halasi András szombathelyi lelkész megkeresztelte Nagy Boldizsár kisgyermeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!