Hírek

2006.05.29. 14:54

A FAO-ról

Budapest (MTI) - Május 30-31-én a madárinfluenza-helyzetrõl tanácskozik Rómában az ENSZ Élelmezési és Mezõgazdasági Szervezete (Food and Agriculture Organization of the United Nations - FAO).

Mórocz Zsolt

Az Egyesült Nemzetek szakosított szervezeteként mûködõ intézményt 44 ország hozta létre 1945. október 16-án a kanadai Québec-ben azzal a feladattal, hogy az élelmiszerek és mezõgazdasági termékek termelése és hatékony nemzetközi elosztása, valamint a vidékfejlesztés révén emelje a tagállamok táplálkozási és életszínvonalát. Különbözõ programjain keresztül elõsegíti a mezõgazdasági beruházásokat, támogatja az országok felkészülését a rendkívüli élelmezési helyzetekre, szükség esetén élelmiszersegély-akciókat irányít.
A FAO által támogatott projektek évente 2 milliárd dollárt kapnak különbözõ donorszervezetektõl és kormányoktól, s ezzel mezõgazdasági beruházásokat és vidékfejlesztési programokat finanszíroznak. A FAO jelentõs szerepet vállal az éhínség visszaszorításában, kiemelt figyelmet fordít a fejlõdõ országokra, melyek a világ szegény és éhezõ lakosságának mintegy 70 százalékát teszi ki. A FAO létrehozásának napját, október 16-át 1981 óta mint Élelmezési Világnapot (World Food Day) évente megünneplik.

A FAO legfõbb szerve a tagállamok részvételével minden páratlan évben ülésezõ Konferencia, amely kijelöli a szervezet tevékenységének irányvonalát, jóváhagyja programját és pénzügyi tervét, s áttekinti az eredményeket. A Konferencia ülései közötti idõszakban a FAO irányító szerve az évente legalább egyszer ülésezõ Tanács, amelynek 49 tagját a Konferencia választja meg. A FAO adminisztratív szerve a Titkárság, amelynek élén a Konferencia által választott fõigazgató áll. Ezt a posztot 1994 óta a szenegáli Jacques Diouf tölti be.
A FAO-nak nyolc tagozata mûködik az Adminisztráció és pénzügyek, a Mezõgazdaság, a Gazdasági és társadalmi kérdések, a Halászat, az Erdõgazdaság, az Információ és általános kérdések, a Fenntartható fejlõdés valamint a Technikai együttmûködés területén. A FAO-nak 190 tagállama van, székhelye 1951 óta Rómában található.

A programszerû, mindennapi tevékenység, segélyakciók mellett több mint 60 éves során története során a szervezet számos kiemelkedõ eredménnyel büszkélkedhet.

Nevéhez fûzõdik a Nemzetközi Élelmezési Szabvány bevezetése 1962-ben, az AGROSTAT (ma FAOSTAT), a világ legátfogóbb mezõgazdasági és statisztikai információs adatszolgáltatásának beindítása 1986-ban, a Nemzetközi növényvédelmi megállapodás (1991) és az Élelmiszerbiztonsági Program (SPFS, 1994) útjára indítása, a krónikus éhség sújtotta területek helyzetének javítását célzó stratégia kidolgozása (2000), a Növények genetikai forrásainak felhasználásáról rendelkezõ nemzetközi jogszabály elfogadása (2001), s mindemellett világélelmezési csúcstalálkozók rendezése (legutóbb 2002-ben).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!