Hírek

2013.06.27. 07:57

A feketemunka is tud fájni

Úgy látszik, a feketemunka is tud fájni, persze csak akkor, ha súlyos munkabaleset éri az embert. Ilyenkor aztán kezdődik a szaladgálás, mert „elveszett” az állás és a táppénz lehetősége is.

Tremmer Tamás

Itt a nyár, megkezdődtek, illetve folytatódnak az építkezések. Ahol munka van, ott baleset is történhet, illetve feketemunkás is előfordulhat. Ennek kapcsán beszélgettünk Troják Lászlóval, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének igazgatójával, aki egy balatonfűzfői esetről számolt be a Naplónak. Elbeszéléséből tipikus magyar építőipari történet bontakozott ki.

A napokban egy távoli telefonhívás futott be a felügyelőséghez, a magánszemély arról tett bejelentést, hogy a balatonfűzfői strandon zajló felújításoknál őt és három társát feketén alkalmazták. A szakigazgatási szerv munkatársai haladéktalanul kimentek a helyszínre, de ott munkavégzés nem folyt, így munkavállalót sem találtak. Ezt követően kaptak egy újabb telefonhívást, amiben arról számolt be ugyanaz a személy, hogy őt munkabaleset érte, eltörött a sarokcsontja, de a munkáltatója nem vizsgálja a balesetet, ezért erre a felügyelőséget kérte meg.

Troják László elmondta, ezúttal már találtak a balatonfűzfői fövenystrandon munkavégzőt, de a feketén foglalkoztatott négy ember felszívódott. Ennek ellenére tisztázni tudták a körülményeket, s fel tudták tárni az alvállalkozói láncolatot. Az ellenőrzés során kiderült, a strand felújítását az önkormányzat rendelte meg, a munkával megbíztak egy generálkivitelezőt. Ez a cég többszintű alvállalkozói körrel dolgoztatott. A negyedik szinten állt egy vélhetően nyírségi magánszemély - az egyéni vállalkozói nyilvántartásban a férfi nem szerepel -, aki négy munkást hozott magával Baktalórántházáról. Az emberei a strandi épület külső homlokzatán végeztek munkát, amikor a mintegy kettő méter magas keretes állványról az egyikük leesett és eltörött a sarokcsontja.

A nyírségi férfit megbízó kft. vezetője az eset óta semmit nem tud az emberekről, akik úgy eltűntek, hogy a munkát sem fejezték be. A vizsgálat során az is kiderült, hogy a kft. és a férfi között szóbeli megállapodás kötetett, az írásbeli szerződés elmaradt.

Az igazgató szerint a történet tipikus munkahelyi balesetről szól, az eset pedig hűen tükrözi a hazai építőipari helyzetet. Ugyanakkor leszögezte, az, hogy a munkavállalók, és a munkáltatójuk „eltűntek”, nem jelenti azt, hogy nem lesz felelős. A fűzfői ügyben feketemunka, valamint baleset bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt indítanak eljárást. Felelőst találnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!