Hírek

2014.03.20. 16:40

Kóros elvándorlás

Veszprém – Az orvosok elvándorlása lassul, de egyre több egészségügyi szakdolgozó és gyógyszerész vállal munkát külföldön.

Marton Attila

Ez derül ki egy közelmúltban nyilvánosságra hozott adatsorból. Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) 2004 óta számszerűsíti, mennyi egészségügyi dolgozó akarja elismertetni szakképesítését külföldön. Adataik szerint a kivándorlók száma a kétezres évek közepén 1100–1400 között volt országosan, 2008-tól évről évre nőtt. A legtöbben (kicsivel több mint kétezren) 2012-ben mentek külföldre, a tavalyi adat (1950 fő) némi csökkenést mutat, de így is a második legmagasabb 2004 óta.

A csökkenés nem egyformán érinti az ágazatot: míg az orvosok külföldre áramlása jelentősen csökkent tavaly, a fogorvosok, gyógyszerészek és egészségügyi szakdolgozók egyre nagyobb számban kerekednek fel.

- Ha romlik a helyzet, vagyis kevesebbet keresünk, és még többet kell dolgoznunk, eljöhet az a pillanat, hogy külföldre menjek, de szeretnék itthon maradni, mondja dr. Pandur Tünde belgyógyász-gasztroenterológus. Állítja, volt olyan pillanat, amikor komolyan elgondolkodott a külföldi munkavállaláson, de végül a maradás mellett döntött.

Dr. Pandur Tünde belgyógyász-gasztroenterológus szeretne továbbra is itthon dolgozni (Fotó: Penovác Károly) 

A célországok között a legfelkapottabb immár Németország, megelőzve az Egyesült Királyságot, Svédország pedig tavaly lett a harmadik legnépszerűbb, Ausztriát megelőzve. Az egészségügyi dolgozók háromnegyede ebben a négy országban vállal munkát. A megyei adatokról szintén az EEKH révén kapunk képet: 2012-ben 52 egészségügyi dolgozó igényelt hatósági bizonyítványt: 33 orvos, 17 szakdolgozó (köztük 14 ápoló), valamint egy-egy fogorvos és gyógyszerész, ezzel Veszprém megye a középmezőnyben helyezkedik el.

Dr. Rácz Jenő, a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója elmondta, az országos trend, amely szerint nem nő azoknak a száma, akik elhagyják az országot, a veszprémi kórházban is megfigyelhető. Ebben szerinte fontos szerepet játszik a Markusovszky Lajos-ösztöndíj. (A 2011-ben elindított ösztöndíjprogramban részt vevő szakorvosjelöltek havonta százezer forint ösztöndíjat kapnak, ha vállalják, hogy tíz évig Magyarországon dolgoznak, és nem fogadnak el hálapénzt.) A fő-igazgató kiemelte, a veszprémi kórházba érkeztek vissza orvosok külföldről: a sebészeti osztály vezetője Ausztriából, a radiológiai osztályra pedig ketten Svédországból. Rácz Jenő szerint a hazatérésben elsősorban az játszott szerepet, hogy ezek az orvosok perspektívát látnak a kórház 10 milliárdos nagyságrendű fejlesztésében.

Bizakodásra azonban nincs okunk, az EEKH 2013-as adatai szerint az elmúlt évekhez hasonlóan minden negyedik hatósági bizonyítványt 25 29 éves egészségügyisnek állítanak ki. Pandur Tünde úgy véli, a fiatalokat elsősorban az anyagiak, az idősebbeket a nyugodt munkatempó motiválja a külföldi munkavállalásban. Ha fiatalabb lennék, lehet, hogy nekivágnék, teszi hozzá sokat sejtetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!