Hírek

2006.06.16. 10:56

A Fidesz a madárinfluenza-kártérítések miatt aggódik

<STRONG>Budapest (MTI)</STRONG> - A Fidesz aggódik a madárinfluenza miatt szállítási tilalomra kötelezett állattartók kártalanításáért - mondta Font Sándor, az ellenzéki párt mezõgazdasági kabinetvezetõje pénteki sajtótájékoztatóján.

Mórocz Zsolt

Mint mondta, az egyértelmûen kiderült, hogy a leölt állatok gazdáinak 100 százalékos kártérítés jár, azonban a mezõgazdasági bizottság csütörtöki ülése és sajtóhírek szerint is úgy tûnik, hogy az állam nem kártalanítja azon állattartókat, akiket szállítási tilalom sújt, és emiatt van jelentõs veszteségük.

Font Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy az állategészségügyi törvény szerint ilyen esetekben a közremûködésre kötelezett gazdák is kártérítésre jogosultak.

A politikus ugyanakkor bemutatott egy levelet, amelyben 2006. februárjában a minisztérium azzal utasította el a madárinfluenza miatt szállítási tilalommal sújtott gazda kárigényét, hogy értelmezése szerint a törvény nem ír elõ kártalanítást.

Font Sándor elmondta: a jelenlegi helyzetben az állam az Európai Unióhoz fordult kártérítési igénnyel, s esetleg ebbõl lehet majd kártalanítani a blokkolás miatt veszteséget elszenvedõ gazdákat. A fideszes képviselõ azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy míg az olasz és a francia állam minden érintett gazdának elõre kifizette a kártérítést és ezzel a teljes összeggel fordult az unióhoz, addig Magyarország biankó igénnyel kereste meg a EU-t.

Véleménye szerint egyértelmû, hogy azok a gazdák, akik a blokkolás következtében szenvednek el károkat, csak részleges kárpótlást kaphatnak, hiszen unió még egyetlen esetben sem fizetett 100 százalékos kárpótlást.

Hozzátette: ha az unió be is fogadja az igényt, csak pályázati úton, több hónappal késõbb kaphatják meg a gazdák a pénzt, ami súlyos veszteséget jelenthet a legtöbbször hitelbõl finanszírozott baromfitartás számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!