Hírek

2016.09.25. 12:41

A fogyatékkal élők mindennapjait és esélyeit mutatták be az agorán

Ajka – Mit tennénk, ha fogyatékkal élnénk, és mit tennénk, ha egyik napról a másikra megváltozna az életünk – tette fel a kérdéseket Lovas Irén, a Molnár Gábor Műhely Alapítvány vezetője.

Penk Tímea

Fogyatékkal élők és segítőik jöttek össze a belvárosban, hogy bemutassák életüket és közelebb kerüljenek ép embertársaikhoz.

– Mindenki sokat tehet azért, hogy az elesettek is hozzáférjenek az esélyeikhez. A legtöbbet azzal tehetünk, ha nem fordulunk el tőlük és eljátszunk azzal a gondolattal, hogy mit tennénk a helyükben – mondta Lovas Irén, majd sorolta a kérdéseit: mit tennél, túl vagányra sikerült a fejesugrás a sekély vízben, vagy ha túl gyors volt a motorral a kanyar, és az élet kerekes székbe kényszerít? Mit tennél, ha a szennyezett drog a pszichiátriára küld és egész életedben a téveszmék üldöznek? Mit tennél, ha csak azért, mert roma vagy, nem kapsz munkát, nem tudod eltartani a családodat? Mi lenne, ha holnap kiderülne, hogy a saját nemedhez vonzódsz, és tudod, hogy apád kitagad? Mit tennél, ha nem lenne több nullás vér, és egy baleset miatt nem tudnak megmenteni...

– Ezek olyan kérdések, amelyekről mindenki azt gondolja, hogy vele nem, csak mással történhetnek meg – ismertette az intézményvezető, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy bárkivel előfordulhat, hogy egyik napról a másikra megváltozik az élete.

Lovas Irén szerint mindenkinek segítenie kell abban, hogy a rászorulók megkapják az esélyt. A rendezvény szervezői a kirekesztésre hívták fel a figyelmet különböző programokon keresztül. A vendégek megismerkedtek és játszhattak fogyatékkal élőkkel, illetve segítő szervezetekkel, esélypróbákat tehettek, kutyaterápiás előadást és színpadi produkciókat láthattak. Zemán Janó látássérült ismertette a programokat, aki a Hangadók zenekarnak is tagja.

A rendezvényen a Szent-Györgyi Albert iskola diákjai vérnyomást és vércukrot mértek, a Vöröskereszt véradást szervezett. A helyi csoportokon kívül vidéki vendégek is részt vettek a programokon, a darvastói csapat is képviselte magát

A városban élő óvodások és iskolások is részt vettek a programokon, amelyek elérzékenyítették őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!