Hírek

2016.10.13. 17:08

A folklórtól az absztraktig

Veszprém – A különböző nemzetiségek jelenléte, alkotó tevékenysége tovább színesíti Veszprém gazdag kulturális kínálatát – mondta Porga Gyula polgármester.

Kutasi Zsófia

A polgármester Gembik Olexandr festőművész, a Védelmező Szent Szűz Ünnepe és a Kozákság Napja alkalmából rendezett kiállításának megnyitóján mondta ezt a városháza aulájában.

Kiemelte, az ukrán nemzetiség kultúrájának a bemutatása is hozzájárul ahhoz, hogy Veszprém kulturális kínálata színes és változatos legyen.

Október 15.-e fontos ukrán ünnep. Amellett, hogy a Védelmező Szent Szűz Ünnepe és a Kozákság Napja, a kapcsolódó népszokások között érdekesség a fátyol ünnepe: e szerint, ha október 16-án reggel sok hó esik, akkor várhatóan sok esküvőt kötnek a következő időszakban.

Porga Gyula szerint az ünnepek adják egy közösség identitását. Hartyányi Jaroszlava, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke a megnyitón méltatta a veszprémi ukrán nemzetiségi önkormányzat tevékenységét. Majd Gembik Olexandr munkásságát mutatta be.

Elmondta, a művész különböző technikákat alkalmaz. Készít tájképeket, metszeteket, portrékat, karikatúrákat, könyv illusztrációkat, sőt szobrokat is.

Művein érződik ókori görög művészet, a népművészet hatása, de az impresszionizmus és az absztrakt is megjelenik alkotásain A tárlat több tematikát vonultat fel.

Ezek az ukrán folklór, a kozák ünnepek, a grafikai illusztrációk, emellett van egy magyar tematikájú szekció.

Fotó: Pesthy Márton

A művész rendkívül sokoldalú, ezt bizonyítják különböző alkotásai.  Az érdeklődőket Zakar Irina, a veszprémi ukrán nemzetiségi önkormányzat elnöke köszöntötte. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!