Hírek

2012.10.01. 18:54

A függetlenséget ünnepelték Pétfürdőn

Pétfürdő - Egy sikeres népszavazást követően tizenöt évvel ezelőtt, 1997. október 1-jén nyilvánította önálló településsé Pétfürdőt Göncz Árpád köztársasági elnök.

Szabó Péter Dániel

A jeles dátumot minden esztendőben megünneplik a pétfürdőiek, a függetlenség napján ezúttal is gazdag programsorozat várta az érdeklődőket. A Közösségi Ház és Könyvtár földszinti aulájában a helyi civil szervezetek mutatkoztak be a közönségnek, míg az emeleten az idén nyolcvanéves Péti Férfikar történetét és sikereit feldolgozó tárlatot, valamint a Várpalota-Pétfürdő Kertbarát Kör kóstolóval egybekötött terménybemutatóját látogathatták meg az ünneplők.


 
- Tizenöt esztendővel ezelőtt a segítők, a támogatók, a pétiek egy ünnepséget szerveztek, amelynek az volt a mottója: mindenki hozzon egy hasáb fát. Estére annyi fát hoztak a pétfürdőiek, hogy máglyát gyújthattunk, s körbeállhattuk, így ünnepelve önállóságunkat. A pétiek máglyáját azóta is minden évben megrakjuk. Pétfürdő képletesen kamaszkorba lépett, befejezte az általános iskolát. Letette az alapokat, s megcsinálta azokat az alapvető, ám nem látványos dolgokat, amelyek nélkül nem lehet továbblépni. Az elkövetkező négy-öt esztendőben ezekre az alapokra építkezve kell továbblépnie a településnek - hangsúlyozta a színházteremben elmondott ünnepi köszöntőjében Horváth Éva polgármester.

Ezt követően átadta a Pétfürdőért-díjat Faragó Istvánnak, a kertbarátkör egykori vezetőjének. A Pétfürdő sportéletéért elismerést az idei esztendőben ifj. Wimmer Sándor vehette át az ünnepségen.

A polgármesteri beszéd és a díjátadás utáni színvonalas gálaműsorban a település kulturális csoportjai, tehetséges előadói léptek színpadra, majd a rendezvény a hagyományoknak megfelelően máglyagyújtással zárult.


Lokálpatrióta helyiek kezdeményezése

A nyolcvanas évek végén lokálpatrióta helyiek egy csoportja alakította meg
a Szövetség Pétfürdő Önállóságáért (SZPÖ) társadalmi szervezetet, amely motorja volt az 1996-ban megvalósult népszavazásnak. Az érvényes és eredményes voksolást követően aztán megalakult a leválást intéző eseti bizottság, amelynek tagjai hosszú hónapokon át tárgyaltak Várpalotával, míg végül 1997. október 1-jén Pétfürdőt hivatalosan is önálló községgé nyilvánította a köztársasági elnök.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!